Нашата здравна система с лошата конструкция, която има, бих казал, че се справя доста прилично. Това заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов пред БНТ.

По думите му дългите месеци с коронавируса са за цялата държава. С усилията на хора от администрацията, на част от ръководния състав горе-долу нещата се скалъпват. На ниво общество и държава системата обаче е тотален провал, посочи д-р Константинов.

Той изтъкна, че умората е във всички, но като общество не се справяме с COVID кризата. В обществото нещата вече са много разбъркани, не вървят. Аз съм свидетел на много глупави решения, но финалният резултат го виждате - все още има чакащи в линейките, посочи д-р Константинов.

5863 новозаразени и 145 починали от усложнения на коронавирус

5863 новозаразени и 145 починали от усложнения на коронавирус

999 нови пациенти са постъпили в болница на 2 ноември

Провалът е на обществото, а не на здравната система, коментира бившият здравен министър.

Той отбеляза, че имало много управленски и медийни грешки при овладяването на COVID кризата. Когато се каза за зеления сертификат, д-р Константинов се замислил, ако хората не искат да се ваксинират, дали ще спрат да работят. Той увери, че ако хората се ваксинират, нищо няма да се случи и предупреди: от коронавирус умират три пъти повече хора, отколкото от онкозаболявания.

От 10 пациенти в COVID реанимация само един е изписван здрав

От 10 пациенти в COVID реанимация само един е изписван здрав

Пациентите не умирали заради интубацията

Това, което може сравнително бързо да свали случаите, е да се затвори всичко. За момента това, което хората могат да направят сами за себе си, е да отидат и да се ваксинират, да си носят и маските, защото дори и с ваксинация не веднага се изгражда имунитет, нужно е време.

Д-р Константи бе категоричен, че онкоболните категорично подлежат на ваксинация. Проблемът при онкоболните не е колко ще се ваксинират, а дали ваксинацията ще бъде ефикасна. Третата доза при тези групи хора е необходима, посочи той.

Ситуацията е критична, Кацаров и медици зоват за национална мобилизация

Ситуацията е критична, Кацаров и медици зоват за национална мобилизация

Носете проклетите маски, стойте на дистанция и се ваксинирайте, поиска Стойчо Кацаров