Отстранената директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че ще обжалва заповедта на Министерството на здравеопазването за нейното уволнение , предаде bTV.

Вчера ведомството мотивира решението си със "системно нарушаване на правилника за дейността на фонда".

Д-р Троева допълни, че вече си е наела адвокат и смята да докаже в съда, че докато е била начало на фонда се е ръководила само от интересите на децата.

Уволниха директорката на Фонда за лечение на деца
Обновена

Уволниха директорката на Фонда за лечение на деца

От МЗ отказват да коментират

"Прилича ми много на едни прийоми от близкото минало, които не бива да се повтарят. Спазила съм процедурите, спазила съм правилника." - коментира тя.

Вчера от министерството посочиха пример със 7-месечно момченце, което се нуждае от чернодробна трансплантация. Според МЗ е можело тя да се направи у нас. Троева обаче е изпратила детето в Германия.

По думите на майката на момченцето Мариела Стефанова, която е донор на сина си, семейството е настояло трансплантацията да се извърши в чужбина. Интервенцията е успешна.

От 2010 г. деца под 3 г. се трансплантирали в чужбина

От 2010 г. деца под 3 г. се трансплантирали в чужбина

Днес фондът е гласувал документите на 8 деца за лечение в чужбина

"Защото шансовете да се направи трансплантацията, са много по-добри, отколкото при нас. Проучвания показват, че много малък процент в България е успешна трансплантацията." - посочи Мирела Стефанова.

Чернодробните трансплантации на деца у нас се правят само в болница "Лозенец". От четирите трансплантации, извършени между 2012 и 2016 година, две са успешни. В чужбина процентът на успеваемост е над 90.

"В чужбина се правят трансплантации може би в пъти повече на месец, отколкото в България само за година. В развитите европейски клиники се правят по 50-100 на месец." - обясни Христина Николова от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Само ден след рокадата се проведе заседание на фонда с новия директор д-р Мариета Райкова. На него е разгледано лечението на 48 деца, отложени са едва 5.