Заявленията на 48 деца са разгледани на днешното заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца". От тях са одобрени документите на 30 деца. 8 малки пациенти, с тежки и редки заболявания, да заминат за лечение в чужбина.

Заседанието е само ден, след като с уволнението на доктор Тинка Троева бе осъществена поредната рокада в управлението на центъра, който решава съдбата на български деца. Това е първото заседание на директора д-р Мариета Райкова.

Срещу уволнението на Тинка Троева се изказа Пенка Георгиева от "Заедно с теб" и член на Обществения съвет към момента, която заяви, че мотивът за уволнението е несъстоятелен, тъй като самият Обществен съвет е гласувал лечението на 5-месечното дете да се осъществи в чужбина. Припомняме, според аргументацията на МЗ с изпращането на бебето в Германия, Троева е нарушила наредбите, тъй като има мнение на специалисти - експерти към фонда - че трансплантацията и лечението на детето може да се осъществи в България.

Опасяват се арестите да не спрат дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина

Опасяват се арестите да не спрат дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина

Днес освен предвидените 43 случая е трябвало да се разгледа и един спешен случай

Красимира Величкова, бивш член на ОС към ЦФЛД, изказа също съмнение в състоятелността на уволнението.

В профила си във Фейсбук Величкова напомня, че още през 2010 г. Общественият съвет на Фонда е взел решение всички деца до 3-годишна възраст да бъдат изпращани за трансплантации в чужбина. До там се е стигнало след много сложни и проблемни случаи на присаждане на черен дроб на деца у нас и след спешното изпращане на няколко деца за рестрансплантации в чужбина.

Величкова напомня и препоръката на покойния вече доц. Христо Желев, национален консултант по детска гастроентерология, в писмо до ОС, с което въз основа на анализ на данните за трансплантациите и преживяемостта на малки деца у нас, е препоръчал да не бъдат трансплантирани деца до 3 г. в България, докато не се обучат екипи и тази дейност не се развие така, че да гарантира успешност на европейски нива.

"Имаме ли данни за такова развитие? Не. Защо тогава се твърди, че тези трансплантации могат да се извършват в България? Никой не знае", пише Красимира Величкова.

Спецсъдът върна делото срещу ексшефа на Фонда за лечение на деца

Спецсъдът върна делото срещу ексшефа на Фонда за лечение на деца

Имало противоречия в обвинението срещу Павел Александров и компания

На днешното заседание на фонда са отложени са заявленията на 5 деца, поради изчакване на оферти от чуждестранните лечебни заведения и представяне на допълнителна медицинска документация - от родителите или от външните консултанти.

Одобрени са и документите на 22 деца, които ще се лекуват в България и ще получат скъпоструващи лекарства и медицински изделия. Отложени са решенията по 3 заявления до представяне на допълнителни изследвания и становища от външни консултанти. Докладвано е и развитието по заявленията на 10 деца.

Гласуваните финансови средства са в размер: за лечение в чужбина - 45,808,00 евро, за лечение в България - 82,860,00 лв.

Припомняме, Тинка Троева стана директор на Фонда за лечение на деца, след като предшественикът й проф. Владимир Пилософ напусна по искане на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Самият Пилософ обаче пое Фонда, след като ГДБОП и прокуратурата влязоха във фонда и обвиниха предишния директор Павел Александров в корупция и престъпления. Сред обвиненията, които излязоха в публичното пространство тогава бяха именно, че е изпращал деца да се лекуват в чужбина, въпреки че това е можело да става в България, както и че е подписвал формуляра S2, за който е обвинена и д-р Троева.

И до този момент не е ясно точно обвинението, което е повдигнато на Александров и две служителки в администрацията на фонда.