Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с коронавирус, да се карантинира. За това настоя пред Bulgaria ON AIR началникът на COVID отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

По негови думи по този начин системата спира да работи. Той бе категоричен, че не може да се лекува по телефона - за да бъде един човек хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан.

"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", призова доц. Мангъров.

Той обясни, че когато капацитетът в отделението му е запълнен, но става въпрос за тежко болен човек, веднага се намирал начин той да бъде хоспитализиран, като на следващия ден се изписва пациент, който е подходящ. Мангъров увери, че не връща никого, но подчерта, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

Отшумяване на пандемията - най-рано през април

Отшумяване на пандемията - най-рано през април

Това прогнозира математикът Николай Витанов

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация. Когато хората нямат нужда от лечение с кислород, няма нужда да влизат в болница и това трябва да им се каже", отбеляза медикът.

Според него е невъзможно здравната система да функционира без доболничната помощ.

Той очаква, че когато новите мерки бъдат въведени, ще настъпи лек спад на новозаразените. Когато обаче всичко отново се отвори, нещата щели да се върнат обратно. Не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска, изтъкна Мангъров и допълни, че това е природно бедствие и трябва да се борим с него, а не да се крием.

По негови думи коронавирусът е остра вирусна инфекция, за която няма лечение. Хората си мислят, че това е нещо, за което има лечение, че като се натъпчат с 2-3 антибиотика, ще им мине, посочи той и отрече вирусът да се лекува с антибиотици. Според него някои от протоколите за лечение са абсурдни.

По отношение на сезонния грип доц. Мангъров обясни, че симптомите му са идентични с тези на коронавируса, но при COVID-19 заболяването е по-продължително и възстановяването е около месец.

По-тежките мерки не закъсняха, смята проф. Богов

По-тежките мерки не закъсняха, смята проф. Богов

Според директора на "Александровска болница" моловете са огнища на инфекцията