По-тежките мерки не закъсняха, но високата заболеваемост налага взимането на по-стриктни мерки.

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи директорът на "Александровска болница" проф. Борис Богов.

Има рисков план, но лекарите се ръководят от европейски директиви и от европейските страни във взимането на решенията си, обясни проф. Богов, според когото дори да са по-леки мерките или по-стриктни, хората отново ще бъдат недоволни.

Ние не сме дисциплинирани и в моловете са огнищата на инфекцията. Ако медиите с операторите си отидат в моловете да снимат могат да бъдат сигурни какво ще бъде там, посочи проф. Богов.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

Той настоя да се даде малко сигурност на здрваната система, защото тя е на ръба на силите си. Очаква се рязък спад на заболеваемостта и смърността за около две седмици и проф. Богов се надява по-строгите мерки да дадат успех.

Отпускането на мерките ще бъде плавно след 21 декември и отново лекарите ще призовават за дистанция, дезинфекция и носенето на маските.

В "Александровска" болница ситуацията е сложна и динамична, но в момента лечебното заведение се справя. За момента нещата са под контрол, но винаги имаме апел към все още и повече доброволци, призова проф. Борис Богов.

Той посочи, че леглова база има много, но проблемът е, че няма лекари и медицински сестри. Лекарите не се страхуват да влязат в ковид отделенията, но са уморени, категоричен бе проф. Богов и допълни, че най-рисковите пациентие са над 60-годишна възраст.

Клиниката по нефрология и трансплатации в "Александровска" болница продължава да съществува, но на друго място. Всички мецици, подали оставки в клиниката си тръгнали, с изключение на двама.

Всички медици са притеснени, но проявиха разбиране заради ковид ситуацията, уточни проф. Богов.

Той увери, че помощ на пациентите не е отказана и посъветва пациентите с хронични заболявания, че могат да идват на преглед в болницата, без да им бъде отказвано лечение.