Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната агенция по приходите да осъществят съвместни проверки на лицата, извършващи в страната и през границите й търговия с лекарствени продукти. За това настояват в писмо до служебния здравен министър Илко Семерджиев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Според асоциацията по този начин ще се гарантира спазването на действащата в страната нормативна уредба, включително притежаване на съответните разрешения за търговия с лекарствени продукти, спазването на добрата дистрибуторска практика и на правилата за отпускане и продажба на лекарствени продукти.

Припомняме, че тази сутрин стана ясно, че започват съвместни проверки за борба с паралелния износ на животоспасяващи лекарства.

Включват митничари в борбата с паралелния износ на животоспасяващи лекарства

Включват митничари в борбата с паралелния износ на животоспасяващи лекарства

Започват съвместни планови и внезапни проверки

На второ място от асоциацията настояват Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и другите компетентни органи да вземат решителни мерки за преустановяване на незаконната търговия с лекарства, както от изкупвачи, така и от юридически лица, които без разрешение за търговия с лекарствени продукти или в нарушение на това разрешение, се включват в такава търговия.

Третото искане е да се въведе законодателството за мониториране и реакция от страна на съответните власти, в случай на установяване на дефицит или опасност от възникване на такъв за определен лекарствен продукт, че няма да се стигне до ненужно ограничаване на принципа на свободно движение на стоки, надвишаващо нуждата от закрила на здравето и живота на хората.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България са убедени, че при адекватни мерки на законодателната и изпълнителната власт, животът и здравето на българските пациенти могат да бъдат защитени. Те смятат, че моментът е навременен за осъществяване на мерките за контрола. От асоциацията изразяват надеждата си следващият парламент в спешен порядък да разгледа и приеме съответния пакет от мерки за нормативни промени.

Мерките срещу аптеките няма да осигурят липсващите лекарства

Мерките срещу аптеките няма да осигурят липсващите лекарства

От "Заедно с теб" предлагат решение

В писмото до здравния министър се посочва, че засилените мерки за ограничаване на разходите за лекарства, прилагани в страните от ЕС, очаквано са задълбочили разликите в цените на лекарствата в различните държави и са довели до активизиране на паралелната търговия с лекарствени продукти.

Този процес бил особено интензивен в държави, сред които и България, в които се използва правилото "най-ниска цена" - цената на производител на определен лекарствен продукт не може да е по-висока от най-ниската цена на същия продукт в други държави от ЕС. Действащата у нас регулация гарантира ниски цени на лекарствените продукт, уточняват от асоциацията.

Обяснява се, че в резултат на това се реализират по-високи приходи от износ на доставените медицински продукти, отколкото ако бъдат продадени в съответната държава.

От асоциацията изтъкват, че в определени случаи износът може да доведе до поява на дефицити и липси в държавите, в които са постигнати ниски цени на лекарствата.

В последните години са зачестили сигналите на пациенти за дефицит/липса на определени медикаменти в аптечната мрежа. Пациентите системно са лишавани от лекарствено лечение, въпреки че производителите на лекарствени продукти доставят количества значително над реалните здравни потребности на пациентите у нас.

От асоциацията изтъкват още, че считат, че има и незаконна търговия с лекарства, в това число и в чужбина. Това излага на риск животът и здравето на пациентите, а и създава условия за недостиг на лекарствени продукти в аптечната мрежа.