Донорството спасява човешки животи. То е надежда за много хора, които имат нужда от нов орган, за да продължат живота си нормално.

Това заяви за News.bg Георги Пеев, пациент с трансплантирано сърце. Той се включи в маратон на трансплантирани пациенти и медици, като инициативата е част от националната кампания "Да! За живот!" и е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.

Георги Пеев и е категоричен: "Смисълът на донорството е живот". Той държа сърцето ми в ръце, сподели той, заставайки до своя лекар д-р Йордан Македонски от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков", който също застана зад инициатива.

По думите му даряването на органи е много важно, защото един донор спасява много човешки животи. Ние в момента срещаме доста добра подкрепа от институциите, посочи д-р Македонски. В последната година се увеличиха донорските ситуации и видимо се работи в тази насока, допълни той.

Трябва повече да се работи с болниците в малките градове, за да се запознаят с възможностите за донорство и трансплантация, смята д-р Македонски, тъй като по мнението му в големите градове у нас е разпространена идеята за донорството, но в малките градове тя все още не е добре застъпена.

Кръщават улица във Варна на момче, станало донор и спасило 4 живота

Кръщават улица във Варна на момче, станало донор и спасило 4 живота

Общинският съвет в града реши улица в район "Аспарухово" да носи името на Георги Николов

Директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Иванка Динева обясни за News.bg, че донорството е важно, защото то е свързано със спасяването на човешки животи. "Моята лична цел в момента е да подредим агенцията, да се говори за това", подчерта тя.

Динева иска, след като Агенцията по трансплантации се отдели от медицинския надзор, тя да работи още по-добре в тази посока и е убедена, че ще се увеличи осведомеността на обществото за каузата и преди разделянето на двете структури да стане факт. Ще покажем, че надеждата може да се случи и човек да получи орган, с който да продължи да живее, а близките на починалите да бъдат доволни, че техният близък е останал тук сред нас, каза още Динева.

Една нова агенция би подобрила функционирането по отношение на това, че ще бъде съсредоточена само в тази посока, допълни тя. Добро решение на МЗ е ИАМН да бъде разделена на две структури- Медицински надзор и Агенция по трансплантации, според нея.

Бивш шеф на Столичната здравна каса поема Медицинския надзор

Бивш шеф на Столичната здравна каса поема Медицинския надзор

Предстои Изпълнителна агенция по трансплантациите да стане отново самостоятелна структура