Да следим телесното си тегло и да избягваме западния висококалоричен начин на хранене.

Това препоръча проф. д-р Вернер Валдхойзъл - член на Европейската асоциация за изследване на диабета и ръководител на Катедра по ендокринология и метаболизъм към Медицинския университет във Виена.

Това е един от съветите, изпратени от Здравното министерство в Световния ден за борба с диабета. 

442 000 души - болните от диабет в България

442 000 души - болните от диабет в България

Близо 463 млн. са хората с това заболяване в момента или 9.3% от населението

Диабетът е хетерогенно заболяване и като такова се разделя на две основни групи:

  1. Диабет тип 1 е тежко и - ако не се лекува - животозастрашаващо заболяване, изискващо доживотно лечение с инсулин.
  2. Диабет тип 2 започва бавно и е основната причина за усложнения, медиирани от диабет, т.е. увреждане на бъбреците, очите, сърцето и нервите. В началото е необходимо цялостно адаптиране на начина на живот и по-късно потенциално антидиабетни лекарства и / или инсулин, обясняват медиците.

Рискът от развитие на диабет тип 1 за общата популация на 20-годишна възраст е само 0,3%.

При хората, чиито баща е диабетик тип 1, вероятността да наследят заболяването е около 6%. Само 2% от децата има шанс да се разболеят, ако майка им има диабет. Съгласуваността между еднояйчни близнаци е около 50%. 

Все повече деца страдат от диабет тип 2

Все повече деца страдат от диабет тип 2

Според ендокринолога Цветелина Тотомирова затлъстяването е сериозен проблем

Диабет тип 2 е преобладаващата форма на диабет и представлява над 90% от всички пациенти с повишена кръвна глюкоза. Разпространението му рязко се е увеличило с урбанизацията и вестернизацията на начина на живот от около 1,5% през 1950 г. до приблизително 8-10% днес. Съгласуваността на диабет тип 2 сред еднояйчни близнаци е около 90%. Рискът от развитие на болестта зависи от начина на живот, възрастта и етническата принадлежност.

Хората, които са предразположени към развитие на диабет тип 2, трябва да внимават за теглото си, да са физически активни и да избягват висококалорична западна диета, включително сладки безалкохолни напитки от всякакъв вид. 

Депутатите масово си мерят кръвната захар преди второто четене на бюджет 2020

Депутатите масово си мерят кръвната захар преди второто четене на бюджет 2020

Дано всички сме здрави, защото ни предстои важна работа, заяви Караянчева

Всяко повишено ниво на кръвна захар по време на бременност се нарича "гестационен диабет" и е потенциално опасно за бебето.

Бременността е състояние на инсулинова резистентност поради множество хормонални промени, настъпващи в майката. Инсулиновата резистентност на бременната жена тя може преждевременно да превключи всяко скрито преддиабетно състояние на майката в явно диабетно състояние (или диабет тип 1 или тип 2).

Повишаването на глюкозата в майчината кръв може да бъде вредно за бебето. Тя може да причини малформации, прекалено голям размер на тялото на плода и метаболитни увреждания, е изключително важно да се диагностицира гестационен диабет възможно най-рано.

При диабет тип 1 правилната грижа изисква лечение с инсулин за цял живот. Успехът му зависи до голяма степен от адекватното образование и коопериране от страна на пациентите, пишат от МЗ.

При Диабет тип-2 се препоръчва нормализиране на телесното тегло и физически упражнения. Лекарствата не заместват дългосрочните промени в начина на живот и адекватното поведение на пациента.

За хората, които имат диабет тип 1 и тип 2, е важно добре да контролират здравето си, ако дългосрочната кръвна захар, измерена с HbA1c, е между 6,5 и 7,5%.

Кръвната захар трябва да варира между 100 mg / dl [5,5 mM, на гладно] и 180 mg / dl [10 mM, 1 час след хранене].

За пациенти с гестационен диабет контролът на кръвната захар трябва да бъде малко по-строг [обхват: