Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова депутатите да си изследват кръвната захар и изрази надежда всички да са здрави, защото им предстои важна работа в следващите седмици. Това стана при акция в законодателния орган, по време на която депутатите си изследваха кръвната захар и гликирания хемоглобин.

Профилактиката е нещо много важно, защото то предотвратява всички проблеми на здравето, изтъкна тя. Призовавам всички колеги да направят скрининга, ще има достатъчно възможности и да се надяваме, че всички сме в добро здраве, защото това, което ни предстои в следващите седмици е много важно за държавата, посочи Караянчева. 

Да следим теглото си, препоръчват медици в Световния ден на диабета

Да следим теглото си, препоръчват медици в Световния ден на диабета

При баща с диабет тип 1 рискът за онаследяване е 6%

Изследвайте се, ако има някой някакви проблеми, ще бъде насочен за овладяването им, призова парламентарният шеф. Смисълът на Световния ден за борба с диабета е да бъдем внимателни със здравето си, както и да се преглеждаме регулярно, да живеем здравословно и да се движим повече, заяви и шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

Диабетът е тиха пандемия, която засяга много души, предупреди тя. Увеличава се честотата на диабет и затова хората трябва да се изследват профилактично. В България има около 500 хиляди диагностицирани пациенти с диабет, изтъкна Дариткова. Предполага се, че около 150 хиляди души не знаят, че имат такова заболяване.