Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването. Това заяви пред bTV бившият здравен министър и лидер на "Консервативно обединение на десницата" Петър Москов.

Той изрази мнение, че Кирил Ананиев има желание и воля за промяна, но не и политическото мнозинство зад него.

Според Москов въпросът, който убягва, е кой да носи отговорността за здравната система. Отговорът на правителството през предложенията на министерството е: "Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си в сферата на здравеопазването и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът да носи отговорност за системата на здравеопазване", тълкува бившият здравен министър.

За неуредици в работата на НЗОК заговори Бойко Пенков

За неуредици в работата на НЗОК заговори Бойко Пенков

Социалните системи плащат лечението на 250 000 души годишно

Той е категоричен, че Здравната каса трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Според него ако НЗОК се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна.

Припомняме, вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи новия здравен модел, в който е заложена демонополизация на НЗОК. Часове по-рано вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, че предложеният модел е за богати нации, а България не е една от тях. По-рано днес пък зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призна, че има неуредици в работата на НЗОК.

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Кога ще реформирате системата?