1,7 милиона лева отпуска държавата за педиатричната болница. Дават се пари и за техника за детско здраве. Това стана ясно след среща на здравния министър Кирил Ананиев, педиатри, неонатолози с министър-председателя Бойко Борисов.

Обсъдено е и състоянието на детското здравеопазване, както стана ясно от изявлението на министъра.

"Целта е детското здравеопазване наистина да се превърне в един устойчив приоритет на правителството", изтъкна той.

До края на месеца се обявява обществена поръчка за инженеринг на новата детска болница. Ананиев се надява, че през септември ще започне реалното строителство на детската болница.

Медици от детската болница в София протестираха за по-високи заплати

Медици от детската болница в София протестираха за по-високи заплати

Междувременно от МС отпуснаха 1,7 млн. лв. за новата детска болница

"От вчера текат преговори с БЛС за преостойностяване на някои клинични пътеки, които не са преостойностявани дълго време", допълни още здравният министър.

Държавата ще вложи средства и в специализацията на неонатолозите. Техният брой драстично е намалял. Правителството отпуска пари и за 15 апарата за неинвазивен реанимация. 500 000 лева се дават за закупуването на 50 кувиоза.

В началото на следващата месец ще има допълнения среща за решаване на останалите проблеми в детското и майчино здравеопазване.

Професор Иван Летвиненко е доволен от срещата. Засега колективната оставка отпада. Напрежението, по думите му, било снето.

"Откликна се на всички наши искания", подчерта Литвиненко.