Депутатите гласуваха промените в Закона за здравното осигуряване, с които се определя формулата, която трябва да елиминира сериозните надценки при закупуването на онколекарства от болниците.

Припомняме, вчера Здравната комисия в парламента извънредно одобри измененията. Управляващите определиха нов механизъм, по който Здравната каса ще заплаща онколекарствата на болниците, когато няма централизирано договаряне на цените.

Със законопроекта се предлага формула за изчисляване на максималната стойност, която Здравната каса да плаща за дадено онколекарство, когато няма рамково договаряне за съответната година.Тя е свързана със средно претеглената стойност, заплатена от Касата за последните 6 месеца за всеки медикамент и с цената, на която този медикамент е доставен на болница, независимо дали заведението е провело търг по Закона за обществените поръчки. Когато не може да се приложи тази формула, фондът ще заплаща максималната цена, определена за този медикамент в Позитивния лекарствен списък.

Стойностите по формулата ще се обновяват и публикуват в интернет на 6 месеца, решиха депутатите. Когато стойността на дадено лекарство, заплатено по този механизъм, е по-ниска с над 20% от тази, на която е продадено на дадена болница, без значение дали тя е възложител по Закона за обществените поръчки, разликата ще се заплаща от търговеца на едро.

В срок до 1 април 2024 г. министърът на здравеопазването привежда нужната наредба в съответствие с изискванията на този закон. В срок до 1 юли 2024 г. договорите, сключени до влизането в сила на този закон между изпълнителите на болнична медицинска помощ и притежателите на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти се привеждат от тях в съответствие с изискванията на този закон.

Социалистът Георги Гьоков обясни, че левите искат промени в ЗОП, с които и частните болници да провеждат търгове. Червените ще подкрепят предложенията, въпреки че са на мнение, че те няма да решат кардинално проблема. От "Възраждане" смятат, че НЗОК изобщо не трябва да финансира частните болници. За Христо Проданов от БСП решението е болниците да не са търговски дружества. 

ПП/ДБ уверяват, че няма фарма лобисти в Народното събрание

ПП/ДБ уверяват, че няма фарма лобисти в Народното събрание

Васил Пандов отрича да е кандидат за нов здравен министър след ротацията