Десетки са гражданите на Сандански, които са ваксинирани с първата доставка на ваксина и които не работят на първа линия. Това показва проверката на "Медицински надзор". Части от протокола бяха прочетени от здравния министър Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

На 8 януари 2020 г. са извършени имунизации на седем служители от социален патронаж, един учител и един пенсионер.

На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България: медицински и друг персонал от лечебните заведения, поставен под висок риск от заразяване.

Ангелов не може да накаже директора на болницата в Сандански

Ангелов не може да накаже директора на болницата в Сандански

Болницата е общинска

Това са 4 общински съветници, служители на Общинска администрация град Сандански, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, посочи Ангелов.

Проверена е и РЗИ - Благоевград. Там не се отчитат сериозни нарушения, които могат да бъдат основание за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на директора на РЗИ - Благоевград, обясни проф. Ангелов. Той ще проведа разговор с д-р Калоянов, в който да изчисти всички детайли, които касаят организацията на процеса по ваксинирането и контрола на заразните заболявания в област Благоевград.

Заедно ще вземем решение какво и как ще направи, каза още здравният министър.

Ваксините е можело да бъдат върнати в РЗИ - Благоевград, се посочва в проверката на Mедицински надзор. 

Шефът на болницата в Сандански не съжалява за ваксинираните общински съветници

Шефът на болницата в Сандански не съжалява за ваксинираните общински съветници

Било грешно дозите да се изхвърлят, а трябвало спешно да се оползотворят

От протокола на Бул Био, предаден на РЗИ-Благоевград, се вижда, че 5-дневният календарен срок за прилагането на ваксините е до 10:35 на 11-ти януари 2021 г. Имунизацията на 8-ми и 9-ти януари е извършена в рамките на срок, по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и върнати в РЗИ-Благоевград.

При проверката в РЗИ-Благоевград не са отчетени сериозни нарушения, които да бъдат основание за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на директора на РЗИ-Благоевград.