Всички деца над 12 години без специфични заболявания могат да се ваксинират при личния лекар. Това поясни здравният епидемиолог доц. д-р Ангел Кунчев пред журналисти след среща в МЗ. По думите му за целта не е необходима заповед на министерството, а ваксинацията става с разрешение от родител и по преценка на педиатъра или личния лекар.

Ако джипито прецени, че има възможност да ваксинира деца, ще получи ваксини. Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов поясни, че препоръки към лекарите се изпращат постоянно, съобразени с критерии и изисквания на ЕС и с одобрена кратка характеристика, както и при промени в нея. Решението обаче се взема конкретно за всеки пациент, категоричен е той. На въпрос дали връщат деца от ваксинация, той призова да се подават сигнали и да се проверяват конкретно.

89 деца у нас вече са ваксинирани срещу COVID-19

89 деца у нас вече са ваксинирани срещу COVID-19

Те са на възраст между 12 и 15 години

Припомняме, за употреба при деца над 12 години ЕМА - Европейската агенция по лекарствата, даде разрешение за ваксината на "Пфайзер".

Здравният епидемиолог Ангел Кунчев поясни, че няма проблем децата да бъдат имунизирани, няма нужда от специална заповед за имунизирането на деца, ако лекарите имат нужда от консултация, да я направят, каза той. В страните, където е започнала да се прилага ваксината, няма информация за увеличение на процента на нежелани странични реакции при деца и възрастни.

Кунчев съобщи, че ще има експертен съвет по темата, но там се касае за специфично правоприлагане.

За разпространението на индийския вирус д-р Ангел Кунчев поясни, че заразността му е по-силна и вече има заболяваемост в Москва, Лисабон, Испания, Швеция, Великобритания. Разпространението е много бързо и е въпрос на време да сме на прага на нова вълна.

МЗ уточнява: При желание деца над 12 г. могат да се ваксинират с Pfizer

МЗ уточнява: При желание деца над 12 г. могат да се ваксинират с Pfizer

Това може да стане с информираното съгласие на родител