Деца от "зелено училище" в Хисаря са със съмнение за хранително натравяне, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Инспектори от областната дирекция на агенцията в Пловдив са извършили незабавна проверка по случая. Те са взели проби за лабораторно изследване, които да установят какво е причинило неразположението на учениците. Резултатите от изследването ще станат ясни следващата седмица.

18 деца от "зеленото училище" са се хранили в ресторант на хотел в Хисаря. След това няколко от тях са потърсили лекарска помощ със стомашно неразположение.

От агенцията по храните в Пловдив проверяват въпросния ресторант. Инспекторите са взели проби. Проверяват се и всички документи за доставените хранителни продукти, както и здравните книжки на персонала.

БНР допълва, че 15 деца са се оплакали от повръщане и разстройство. Нито едно от тях обаче не е било хоспитализирано, тъй като състоянието им не е било тежко. Децата са освободени за домашно лечение, след като са прегледани в Спешния център в Хисаря.

Част от децата вече са се прибрали вкъщи с родителите си още през нощта, а останалите днес, тъй като лагерът е приключил.

Кореспондентката на националното радио предава, че 10 от общо 77 деца, които са били на "зелено училище" в хотел "Аугуста", са вдигнали висока температура и са почувствали стомашно неразположение.

Учениците са от столичното 18-то СОУ.

Директорът на хотелския комплекс Нацо Радев изключва състоянието на децата да се дължи на храната. По време на престоя на групата е съставяно отделно меню.