1255 деца в столичните ясли са преминали през високотехнологична профилактика. Здравословното състояние на децата е добро, е констатацията на медиците, участвали в програмата на СО.

Няма открита патология, открити са различни заболявания, които са хванати навреме. Щастлив съм с проведената инициатива, обяви доктор Асен Меджидиев от столична колегия на БЛС. Според него инициативата е много полезна. 

24 ясли са посетили специалистите. Трудът на лекарите не е заплащан и спонсориран, а всеки със сърцето си го е правел, подчерта той. Това не е регулярната профилактика, поясни доктор Меджидиев.

Медиците са доволни от доброто здравословно състояние на децата в яслите в София. Заболеваемостта е около 10%. 7% са възпаленията на очната ябълка. 18 деца са с уголемена трета сливица. Две деца са били с отит. 4 деца са с аномалия на ръката, осем са с аномалия на крака. 56 деца са с пъпна херния. С вроден шум на сърцето са 36 деца, което е 3%. Катар на горните дихателни пътища е най-честото открито заболяване сред малчуганите. Около 10% от децата са били с хрема.

Медиците констатират, че децата от периферните райони по-рано свалят памперсите, а децата с центъра масово били с памперси.

Няма алергични ринити, които да са констатирани. Оказва се, че децата в София са по-здрави, отколкото в провинцията, според доктор Меджидиев. Надявам се това да стане традиция, пожела си той. По думите му по-добре е децата да се преглеждат на място в яслата вместо в болницата, защото така се избягва рискът от допълнителна инфекция.

В лекарските екипи, които преглеждат децата в яслите, се включиха специалисти по УНГ, очни болести, травматолог, детски кардиолог и педиатър от общинските и университетските болници в София.

Този вид прегледи не се покриват от НЗОК, а са изключително важни за децата от най-ранна възраст. Когато някое заболяване и здравословен проблем при децата са открити в ранен етап, вероятността от пълното им излекуване е много по-голяма. Обмисля се възможността да се ангажират и Диагностично-консултативните центрове, където родителите да водят децата си в определени дни, с оглед облекчаване да процедурата за деклариране на съгласие.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на СО, обясни, че целта на кампанията е ранната диагностика. Столичната община от няколко години организира, финансира или подкрепя различни видове профилактични прегледи на територията на София, които обхващат определени целеви групи. През септември кампанията стартира и в столичните училища. През настоящата 2019 година скрининговите кампании са 4 - за рак на млечната жлеза, за рак на простатата, на щитовидната жлеза и на белите дробове.