Детското здравеопазване трябва да бъде приоритет на всяка една държава и на всяко едно управление. Това заяви д-р Таня Андреева, педиатър, детски ревматолог УСБАЛО "Проф. Б. Бойчев", цитирана от БНР.

Тя припомни, че към момента в България лекарите със специалност педиатрия са 691. Общият брой на личните лекари в цялата страна са 3700. 66% от тях ще се пенсионират през следващите 10 години. Това означава, че те в момента са над 55-годишна възраст. Всяка година личните лекари намаляват със 150.

"Детското здравеопазване не е само една сграда. То е система, която трябва да функционира цялостно и целенасочено, за да обхване всички аспекти на детското здраве", допълни д-р Андреева.

За децата на България липсват лекари, профилактика и поне три болници

За децата на България липсват лекари, профилактика и поне три болници

В някои райони на България смъртността сред децата е на първо място в Европа

По думите й трябва да се подобри цялостната структура на системата на детското здравеопазване.

"Като започнем от добрата профилактика, минем през добрата доболнична помощ и стигнем до болничното лечение, което трябва да има своята стъпаловидност с добра развита мрежа от общински и областни болници и функциониращи, заедно с тях - университетски болници. Докато стигнем до най-високото ниво, което е детската болница."

Д-р Андреева даде за пример Спешната помощ в Румъния, определяйки я като "впечатляваща".

"Тя не е изградена само с участие на лекари и медицински сестри, парамедици. Към спешната помощ са включени системата на румънското министерство на вътрешните работи, както и пожарникари", уточни лекарят.

Д-р Андреева припомни също, че през 2019 г. бившият вече кмет на София е обещал да има детска поликлиника. Тогава Йорданка Фандъкова започва ремонт, който още не е довършенна едно място да има възможност за консултиране по Здравна каса на деца с всички налични детски специалности, както е редно да има в една комплексна детска поликлиника.

"Всеки нов министър идва със своите виждания, със своите идеи и своите уж реформи. Но няма време да ги завърши докрай, особено в частта детско здравеопазване. Дори и стратегията за детско здравеопазване, която излезе съвсем наскоро, не очертава истинските проблеми и не дава истински решения", завърши д-р Андреева.

Липсват ни медсестри, психиатри и джипита

Липсват ни медсестри, психиатри и джипита

В следващите 5-10 години проблемът с недостига на кадри ще се изостри