Петима лекари от Спешната помощ в София са диагностицирани с коронавируса само за ден. Това съобщи говорителят Катя Сунгарска, цитирана от Нова телевизия.

Тя посочи, че всеки ден в столицата работят между 15 и 20 екипа на Спешна помощ, което обаче е крайно недостатъчно - за населението на София по стандарт се изискват минимум 80 екипа.

Сунгарска обясни, че всички лекари полагат извънреден труд. По нейни думи се взимат всички мерки за безопасност, тъй като Спешна помощ е първата линия на първата линия.

Тя заяви, че има пациенти, които крият симптоми за коронавирус, което подлага на риск екипите.

Спешна помощ се натъква и на неверни сигнали за коронавирус

Спешна помощ се натъква и на неверни сигнали за коронавирус

Спешните медици били необорудвани в линейките

Много от болничните легла, определени за пациенти с COVID-19 в столицата, вече са изчерпани, което допълнително забавя екипите. Те са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, започнал да работи от началото на септември в Инфекциозната болница.

По думи на Сутгарска, докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето. Това допълнително затруднява екипите.

"Вчера се случи с наш екип - от 9.00 часа сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали", обясни говорителят на ЦСМП.

По нейни думи рискът от дефицит на лекари е голям.