До 15 ноември теренът за детската болница ще бъде окончателно почистен. Това стана ясно от коментара на премиера Димитър Главчев, който инспектира терена на бъдещата детска болница.

Тя ще има 26 отделения. Строежът започва от юни 2025 г.. До юни 2028 година строежът на детската болница трябва да приключи. За 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години, доволен е Главчев. Вече е приет плана за структурата на детската болница, по думите му. 400 места ще има болницата. Идеята е да се осигури комплексно обслужване на българските деца, отчете Димитър Главчев.

Здравният министър Галя Кондова обясни, че тя ще е с 26 клиники, включително генетична лаборатория, детска психиатрия, нуклеарна медицина, рехабилитация. Работи се по преодоляване на недостига на здравни кадри за детската болница. 15 милиона лева се инвестира в специализация на младите кадри,100 са кандидатите, посочи тя.

Юридически няма да има проблем със статута на детската болница, категорична бе Кондова. Тя би трябвало да е със специален статут, подчерта здравият министър. 2,5 минимални заплати месечно е стимулът за бъдещите кадри, добави тя.

Предсрочно се разчиства теренът за Детската болница

Предсрочно се разчиства теренът за Детската болница

МЗ се отчита за техническата работа по проекта, нито дума за лекарите и сестрите