Бутането на двете сгради, които се намират на терена, отреден за Национална детска болница, върви по план и ще приключи до един месец. От Министерство на здравеопазването се отчитат днес за изпълнението на плана, дори и предсрочно с още един месец.

Едната сграда, №2, от която е започнало премахването, вече е напълно разчистена, а сграда 1 е разрушена над земята, като остана премахването на подземните нива.

Разрушаването на сградите е трябвало да приключи в края на годината, но с новите, ускорени темпове на работа, финализирането на тези дейности ще бъде факт до средата на септември.

Освен това от МЗ посочват, че строителните отпадъци от разрушаването на сградите са сведени до минимум и голяма част от бетонните елементи на сградите, ще се раздробят до фракция, годна за употреба. Те ще бъдат използвани, за да се изградят времените пътища на обекта, които ще се използват при самия строеж на болницата.

Останалата част от фракцията ще бъде продадена, с което се планира намаляване на стойността на разрушаването.

Държавната детска болница няма проблем с ПУП

Държавната детска болница няма проблем с ПУП

От МРРБ уточняват, че тече процедура за съседен имот

Процесите на терен се движат успоредно с планирането на Националната детска болница, уверяват още от МЗ. До края на месеца ще се утвърди структурата и капацитета на болницата. Тогава ще започне подготовката на "Функционалната програма" на лечебното заведение, която ще бъде готова до края на октомври. Програмата ще включва задание за проектиране и строителство и създаване на примерни 3D модели на помещенията и сградата.

Паралелно с това ще се работи и по третия документ, който ще е подробен план за медицинското и немедицинско обзавеждане и оборудване, както и предварително остойностяване на целия проект по изграждане на НДБ. Всички тези дейности ще приключат до края на годината.

Служебният кабинет откри и кадри за Детската болница

Служебният кабинет откри и кадри за Детската болница

Специалисти има, категорична бе Галя Кондова