Спиране на едномесечния срок за взимане на решение от Обществения съвет от Фонда за лечение на деца, когато се налага изчакване на външни експертизи или оферти на чужди болници.
Това предвиждат част от промените, обсъдени по време на среща между представители на Обществения съвет, новия директор на фонда Тинка Троева и заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.

Така в момента, в който във Фонда установят, че нямат пълната документация, той няма да ги приема за разглеждане. Там, където се очаква мнението на външни експерти или допълнителна експертиза - сроковете за произнасяне от страна на Фонда ще спират да текат.

Едномесечният срок ще започне да тече от момента на получаване на пълната документация. Иначе срокът от 30 дни е реалистичен, но поради причини не зависещи от фонда, каза новият директор д-р Троева.

Оказва се още, че фондът може да бъде съден за неплатените сметки към частни болници за използвани от тях медицински изделия - импланти и др. Фондът им дължи пари, но по правилник няма право да има отношения с тях, тъй като те били освободени от правото си да провеждат обществени поръчки. Така възниква и правна колизия, която ощетявала правата на пациентите и възможността им да избират лечебно заведение. Според правилника не могат да се плащат медицински изделия на болници, които не са сключили обществени поръчки.

Д-р Кундурджиев коментира и въпроса ще се ограничават ли правомощията на Обществения съвет. Той изтъкна, че изобщо не са и мислили за това, а просто са били разбрани погрешно.

Припомняме, че преди дни пред общественото радио д-р Кундурджиев изтъкна, че в Обществения съвет има журналисти и изобщо хора, които не се занимават с медицина. Той бе категоричен, че заедно с Обществения съвет ще изработят правила, които да направят работата на фонда по-продуктивна.

Д-р Кундурджиев не скри опасенията си да влиза в подробности за промените в правилника, тъй като се опасява, че ще бъде разбран погрешно. По думите му и от одита на Фонда за лечение на деца става ясно, че сегашният правилник съдържа нормативни противоречия и трябва да бъде оптимизиран.

Така Законът за обществените поръчки от април 2016 г. освобождава частните лечебни заведения от задължението да сключват договори по Закона за обществените поръчки.

"В същото време, ние съгласно нашият правилник сме длъжни да изискваме декларация от ръководителя на съответното лечебно заведение, че съответното медицинско изделие, което ще се приложи точно в тази болница, може да бъде закупено от болничната аптека и то по цени, договорени по Закона за обществената поръчка", коментира Тинка Троева.

Тя застъпи тезата на здравното министерство, че след като НЗОК се разплаща както с държавни и общински заведения, така и с частни и Центърът Фонд за лечение на деца в чужбина трябва да ползва по-облекчен режим.

"Ресурсът на фонда също е публичен би следвало да има решение на този въпрос и ние сме в процес на промяна на правилника", коментира още Троева.

По думите й след като казусът с плащането на медицинските изделия възникнал, Фондът започнал да уведомява родителите, че съгласно точно това законово разминаване, не заплаща на заведения, които са частни. На практика от април 2016 г. просто не изпращали повече деца в частни болници.

9-годишният Байрям ще бъде приет в германска клиника на 27 март

9-годишният Байрям ще бъде приет в германска клиника на 27 март

Бабата била без осигурителни права

Предвижда се и оптимизиране на информационната система на фонда. "Редът трябва да бъде оптимизиран. Правилникът трябва да бъде променен точно в тази част, в която са поставени срокове, в която се описва цялата процедура от внасянето на заявлението, до вземането на решението и изпращане на детето. За мен има много излишни неща, които следва да бъдат отстранени", коментира д-р Троева.

По думите й сроковете и досега са достатъчно кратки. "Искам да ви кажа, че точно тези кратки срокове понякога водят до забавяне на самото решение", коментира още Троева. Тя даде пример с професори или външни експерти, които не можели да бъдат задължени със срокове.

Припомняме, това е първата среща на членовете на Фонда за лечение на деца с ръководството на Министерството на здравеопазването.