Затварянето за 10 дни може да не е достатъчно, каза в "Карай направо" по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Новите строги ограничения влизат в сила от понеделник, 22 март. Подобно мнение изрази по-рано в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS и директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Издадоха заповедта за втория локдаун

Издадоха заповедта за втория локдаун

От сила са от 22 март, зелените коридори остават

"Очакваме да видим реакцията на тези мерки", обясни доц. Кунчев.

"Няма какво да направим, освен да ваксинираме и да ограничаваме контактите", каза още той. По думите му ако през април фирмите изпълнят доставките, предстои страната ни да получи 580 000 дози ваксини.

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

Той изрази надежда, че до края на годината ще се появят лекарства, които успешно да лекуват COVID-19.

"Виждате какво се случва и с ваксините. Въпреки огромното ни желание, не се изпълняват договорите, забавянето се отрази до степен почти да спре имунизационния процес. Много се надявам, че всичко това ще се навакса", коментира доц. Кунчев.

Здравните власти очакват и четвъртата разрешена ваксина, която се поставя само веднъж, което ще ускори процеса по имунизация.

"Няма фирма, която да не оряза количествата. Това обърка целия процес. Но каквото дойде в България се разпределя", обясни доц. Кунчев. По думите му през април се очакват 580 00 дози ваксини, като с това ще се приключи с първите 3 фази.

"Срещаме се с една от най-ожесточените вълни, тя ще е 3-4 седмици. В средата на април ще започнат да падат случаите, ако не се появят много различни варианти", смята главният държавен здравен инспектор.