Научните данни показват, че няма причина бременните да не си поставят ваксина и да се притесняват, заяви пред Bulgaria ON AIR " доц. Петя Андреева.

По думите й, могат да се ваксинират и жените, които кърмят, репродуктивните двойки също нямат основания за притеснение.

"Няма причина или индикация да не се направи ваксина. Това няма да се наруши тяхната репродуктивност и не действа на хормоните." - поясни доц. Андреева в предаването "Денят ON AIR".

Бременни и кърмачки да не се ваксинират, препоръча акад. Богдан Петрунов

Бременни и кърмачки да не се ваксинират, препоръча акад. Богдан Петрунов

Не е ясно защо грипът тази година не дойде

При бременните жени, в повечето случаи, болестта преминава леко.

"В първия триместър е най-малък процентът. Най-висок е в последните месеци. Нямам обяснения защо е така." - отбеляза Петя Андреева.

Тя уточни, че в повечето случаи бременните жени се лекуват вкъщи, но когато се получат усложнения с инфекция в белия дроб, трябва да бъдат хоспитализирани.

Наблюдават се случаи и на новородени бебета с антитела. Според статистиката те са под 4%.

"Като цяло има новородени, при които има преминали антитела, но не може да се каже дали са по време на бременността. В повечето случаи това не им се отразява." - допълни доц. Андреева.

Ваксинираните бременни жени предават антителата на новородените

Ваксинираните бременни жени предават антителата на новородените

Показва ново проучване в Израел

Пандемията не е отказала родителите да правят инвитро процедури.

"Няма отлив заради пандемията. Има достатъчно пациенти, които стартират процедура без да притесняват. Тук като има пациенти, които са в напреднала възраст и нямат време да чакат, тези жени се нуждаят от лечение." категорична е събеседничката.

Запазва се тенденцията българките да раждат все по-късно. Средната възраст е над 35 години, има и много пациентки, които раждат след 40 години за първи път.