В България тръгва втора вълна на коронавируса, съобщава германската агенция dpa, като отбелязва, че в четвъртък страната регистрира най-високия брой новорегистрирани носители на инфекцията от самото начало на епидемията.

Припомняме, беше съобщено за 104 положителни теста рамките на едно денонощие. Досегашният рекорд беше отчетен на 24 април, когато в страната бяха регистрирани 90 новозаразени.

Агенцията отбелязва, че в началото страната ни се е справила добре, но вече има скок на новите случаи.

България, която през всичките тези месеци остана сравнително слабо засегната от пандемията, сега удължи извънредната епидемиологична обстановка до края на юни, пояснява dpa, като цитира главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

ДПА цитира и българския премиер Борисов, който призова гражданите да останат дисциплинирани и да продължат да спазват изискванията за дистанция.

Подобно на повечето други страни, България вече отмени или разхлаби много от ограниченията, въведени в хода на пандемията, а от 1 юли страната ще посреща и чуждестранни туристи, съобщава още dpa, като припомня, че до момента жертвите на коронавируса в България са 167, а общият брой на заразените вече надхвърля 3000.