Двама души са под наблюдение във ВМА заради новия коронавирус (COVID-19).

Двамата българи са пребивавали в Италия, като имат симптоми, подобни на грип.

Към тази сутрин в България няма доказано заразен с коронавирус човек в България. 

Отрицателни са всички 43 проби за коронавирус в България, засега

Отрицателни са всички 43 проби за коронавирус в България, засега

Отварят лаборатории във Варна и в Стара Загора

Това обясни началникът на ВМА ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус (COVID-19).

По думите му всички, които нямат признаци на болест, би трябвало да са под домашна карантина.

Д-р Мутафчийски подчерта, че на този етап няма потвърдени случаи на заразени с коронавирус в Румъния и Сърбия, а по отношение на медийните публикации за акостирал у нас кораб с китайски граждани уточни, че екипажът за последно е бил в рисков регион преди 40 дни и той не е допуснат въобще да слиза, въпреки че по правилата те отдавна са преминали карантинния период.

Вчера е изпратено писмо до всичките областни управители от името на оперативния щаб. "В него ние настояваме да се ангажират за свикването още днес на обласните медицински съвети, в които влизат всички директори на болнични заведения в съответната област, директорите и представители на РЗИ", отбеляза той.

Заради коронавируса България няма да организира световното по хокей за юноши

Заради коронавируса България няма да организира световното по хокей за юноши

Първоначално първенството бе в Китай, ние получихме домакинство, но се отказваме

"Аз бих казал в този момент, че не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всъщност, всички лечебни заведения в България ползват публичен ресурс и щом е така, те трябва да бъдат обърнати към обществото. Това е моето схващане, предполагам и вашето", изтъкна началникът на ВМА.

"Приемайки в болница абсолютно всички за карантина, това ще изтощи системата, още преди да е дошла кризата. Този модел на поведение не сме го измислили ние. Той е във всички страни - Китай, в цяла Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха", каза още Мутафчийски.

По последни данни на СЗО в Италия вече има над 320 заразени, или със 100 повече в сравнение с вчера. Има още един смъртен случай на 76-годишна жена и починалите вследствие на коронавиурса в Италия са вече 10 души.

Българско семейство е сред блокираните в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Българско семейство е сред блокираните в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Няма достатъчно маски за всички гости под карантина