Увеличението на плащанията за пациенти с COVID-19 за деветмесечието през тази година спрямо миналата е средно 179% по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща. Това заяви пред БНР управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Той открои и натиска върху болничната система заради големия брой заболели и увеличените средства за консумативите при тяхното лечение - най-вече кислород, вода и ток.

Салчев обясни, че е посочил на колегите си от Болничната асоциация, че превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за коронавирус от 1200 на 1400 лв. всъщност подпомага и лечебните заведения.

В края на месеца се разбрахме да обмислим как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ, да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента, отбеляза той.

От утре НЗОК ще плаща лекарствата за COVID-19

От утре НЗОК ще плаща лекарствата за COVID-19

Засега са разкрити 50 COVID зони за извънболнично лечение

По негови думи няма болници, които не са си получили средствата за лечение на пациенти с коронавирус.

Относно това дали има свободни легла за лечение на COVID пациенти, проф. Салчев подчерта, че организацията за това е на РЗИ и на болниците.

"Според нашите данни и в национален мащаб, и в столицата има свободни легла. Но със заповед на директора на РЗИ те могат и да се увеличат. Ако се връщат пациенти, това е заради недобър триаж и лоша организация", обясни проф. Салчев.

Той посочи, че от този месец лекарите на първа линия ще получават по 1200 лева, когато са работили на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания щели да се регулират.

Само е напрегнато, не изпускаме контрола, уверява Стойчо Кацаров

Само е напрегнато, не изпускаме контрола, уверява Стойчо Кацаров

Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием

Салчев посочи, че ще предложи на Надзорния съвет на НЗОК и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на COVID-19. Това обаче трябвало да стане след договаряне с Българския лекарски съюз.

Шефът на НЗОК заяви, че не очаква преразходи в бюджета на Здравната каса, като до момента за болнична дейност са разплатени почти един 1,4 млрд. лева.

За COVID-19 сме платили 224 милиона лева, за работа в неблагоприятни условия - 164 милиона лева, а 125 млн. лв. са доплащания към заплатите на лекарите, поясни Салчев. Той бе категоричен, че няма данни за източване на касата.

Неваксинираните пациенти с COVID-19 да си плащат лечението, искат болниците

Неваксинираните пациенти с COVID-19 да си плащат лечението, искат болниците

Над 91% от постъпилите в болница не са имунизирани