Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) излезе със становище, в което настоява държавата да се включи по-активно и стратегически в утвърждаване на ваксинопрофилактиката.

В документ Сдружението посочва редица мерки, които трябва да се вземат, като централно се поставя искането за постоянно, а не кампанийно информиране за ползите от имунизацията.

Също така е необходимо да се подобри организацията за редовни доставки на ваксини.

Общопрактикуващите лекари предлагат да се обмисли разширяването на имунизационния календар в България, като се включат, например, антигени за ваксини срещу менингит тип Б, варицела и др.

От Сдружението настояват за по-сериозен контрол и санкции за тези, които отказват прилагането на задължителните ваксини, включително и въвеждане на изисквания при постъпване в учебно заведение да са извършени изискуемите до дадения момент задължителни ваксини.

Общопрактикуващите лекари настояват още да се увеличи финансирането, което получават медицинските специалисти за извършване на ваксинопрофилактика, както и да се улесни и опрости начинът на заявяване и доставка на ваксините от и до медицинските специалисти и съответната отчетност за това. Почти невъзможно е да се проследи имунизационния статус на един човек, заради непригодност и несъвместимост на програмите, алармират лекарите. .

"Няма да спорим с антиваксиналните движения", заяви председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров, пред БНР. По думите му няма за какво да се спори за нещо, което е доказало своя полезен ефект, а е нужен контрол.

Той предупреди, че ако ваксиналното покритие падне под определени показатели, се увеличава опасността за населението. И тогава първите, които са потърпевши, са неимунизираните.