"Министърът на здравеопазването, главният епидемиолог и хората от Щаба могат да кажат защо се стигна дотук. По наша информация, сред общопрактикуващите лекари има немалко колеги, които се заразиха и боледуват в болнични отделения. Близо една трета от колегите, които загубиха живота си, са общопрактикуващи лекари".

Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът с липсата на медицински персонал е поставян многократно - финансиране, промяна на условията на специализация, кариерно развитие. Според него липсва визионерство, когато се правят здравни политики у нас.

"Проблем при общопрактикуващите лекари има, той може да се задълбочи. Съчувствам на министъра за ситуацията, в която е в момента. Надявам се с всеобща помощ да се справим", отбеляза доц. д-р Киров.

Той е категоричен, че въпросът не е как да осигурим пoвече хора за Ковид отделенията, а как да направим така, че да не стигат толкова пациенти до тези отделения.

"Съмнявам се, че ще можем да помогнем, защото при нас също се очертава дефицит. Няма заместници и заместници на заместниците, няма и медицински сестри. Поставяли сме много остро този проблем. Нашата средна възраст е 60 години", подчерта председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.