2040 дози от ваксината на "АстраЗенека" са били раздадени на 68 общопрактикуващи лекари в столицата днес. Това съобщи директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, цитиран от bTV.

Раздаването на 10-те хиляди заделени дози продължава утре и в понеделник, като всеки личен рекар получава по 30 дози.

Запитан кога се очакват РНК ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", Пенчев обясни, че това е въпрос на доставка. Той самият получил уверение от директора на ИАЛ, че през април се очаква да пристигнат 630 000 дози, като почти половината от тях ще бъдат РНК.

Шефът на Столичната РЗИ изрази надежда през април месец да бъдат покрити всички нужди на общопрактикуващите лекари и желаещите ваксинация.

Получихме още 50 400 ваксини на "Модерна" и "АстраЗенека"

Получихме още 50 400 ваксини на "Модерна" и "АстраЗенека"

В понеделник се очакват и над 30 000 дози на "Пфайзер"

Д-р Пенчев призова лекарите да не пращат медицински сестри и свои колеги да вземат ваксини за няколко практики, защото това забавя здравните власти.

По негови думи тази сутрин всички джипита в София са били известени за деблокирането на ваксината на "АстраЗенека".

Той обясни, че ограничението на дозите и едновременното информиране е с цел да не се толерират определени практики, докато други остават без ваксини. Пенчев допълни, че се е наложило преразпределение на наличностите заради разкриването на допълнителни COVID структури и съпроводеното с това допълнително ваксиниране на медицински кадри. По този начин засега няма вариант за РНК ваксина при личния лекар.

Според шефа на СРЗИ при работещ електронен регистър не е необходимо да се създава "паралелна структура" с т.нар "зелени коридори".

1000 флакона с ваксини на "Астра Зенека" получават джипитата в София

1000 флакона с ваксини на "Астра Зенека" получават джипитата в София

Един лекар получава по три флакона, което стига за 30-33 души