Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика.

За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска.

По думите ѝ на места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ.

"Масово се оказва, че на тяхното име, на тяхното лечебно заведение не се води отпусната ваксина. И ги отхвърля. И се оказва, че тази ваксина се води на някой друг медицински център", пояснява тя.

В списъка на д-р Станислава Крайселска има 120 чакащи за ваксина, 90 души вече са имунизирани, от тях 82 са били пациенти от рисковите групи, а на други 8 са били поставени ваксини, за да не се похабяват дози. Сред ваксинираните засега няма разболели се. "Те всички се притесняват и при първата доза, и при втората", обяснявам тя. 

Личните лекари са пренебрегнати в снабдяването с ваксини, категорична е д-р Крайселска. Малко заприличахме на филма "Игрите на глада, смята тя.

Джипитата настояват да им се доставят необходимите ваксини

Джипитата настояват да им се доставят необходимите ваксини

Д-р Гергана Николова е на мнение, че масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация

"Идват големите центрове, пълнят флаконите, на нас ни казват "Обаждайте се", допълва лекарката. 

Д-р Крайселска пита лотария ли да разиграва, за да определи на кого от нейните нуждаещи се пациенти да постави ваксина.

Винаги сме с надежда и на старт да се включим активно, стига някой да ни даде този шанс, декларира общопрактикуващият лекар.

"На този етап сме на брифинги, на обещания", изтъкна д-р Станислава Крайселска. "Ние на обещания не вярваме, ние вярваме на факти и на действия."

Масовата ваксинация препъна част от личните лекари

Масовата ваксинация препъна част от личните лекари

Те нямат готовност да се включат в имунизацията на всички желаещи

Джипитата не са включени в системата за електронно записване за ваксиниране. "Сигурно сме като доведеното дете на здравеопазването", коментира тя, запитана за причините личните лекари да не фигурират там като вариант.

Хронично болните пациенти на д-р Крайселска не желаят да се ваксинират по фургоните и да се редят на опашка, добави тя. 

"В София вълната беше ноември. Другите градове тогава като че ли бяха по-пощадени, в момента при тях е този пик", отбеляза д-р Станислава Крайселска.

През ноември в нейната практика е имало над 300 души с коронавирус, от един момент нататък спрели да ги броят. Към момента при нея има 33 активни случая, като сред тях има по-млади хора.