Пълно и безплатно проследяване на бременността на жените, безплатно след родилно здравно консултиране с акцент върху кърменето и безплатно проследяване на репродуктивното здраве на мъжете. Това са част от мерките, които предлагат Сдружение "Лекари на света", които представиха Атлас на репродуктивното здраве днес на конференция, посветена на темата.

Атласът е за всички страни в Европа, сред които и България.

57% от жените в Европа използват модерна контрацепция, 36% от бременността е непредвидима, а целта е по-добър достъп до репродуктивно здраве, обясни Рени Бак от Европейския форум за сексуални и репродуктивни права.

Атласът е за контрол над раждаемостта и пловдовитостта и обхваща 49 страни.

Омбудсманът предлага изследванията за репродуктивност да се поемат от НЗОК

Омбудсманът предлага изследванията за репродуктивност да се поемат от НЗОК

Все повече хора между 25 и 35 години у нас са с нарушена репродуктивна функция

Илиана Мурат, координатор на "Лекари на света", посочи, че целта е и борба с дискриминацията.

Сред мерките, които се предлагат на България, са: намаляване броя на абротите, следене на репродуктивните проблеми и здраве на мъжете, превенция на абортите, засилване на ролята на акушерките, изграждане на демографска стратегия и обхват на редпродуктивното здраве в малките населени места.

Конференцията бе под надслов "Проблеми с достъпа до сексуални и репродуктивни здраве и права" и е с подкрепа на френското посолство и Европейския форум за сексуални и репродуктивни права.