В пакета от здравни дейности, които покрива Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да бъдат включени изследвания за репродуктивността при жените и мъжете. Такава препоръка изпрати омбудсманът Диана Ковачева до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, до временно изпълняващия длъжност управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

При жените тези изследвания представляват оценката на яйчниковия резерв, а при мъжете изследването на спермограмата.

Повод за препоръката е сигнал от Фондация "Искам бебе", според която все повече млади хора на възраст между 25 и 35 години у нас са със сериозно нарушена репродуктивна функция. Това се дължи на липсата на изследване на яйчниковия резерв в млада възраст, посочват от Фондацията и допълват, че ако пълнолетните жени се изследват ежегодно, това би изяснило техния репродуктивен статус и планиране раждането на дете в съответствие със здравословното им състояние.

Поради това от Фондацията предлагат здравната каса да покрива изследване на хормона за оценка на яйчниковия резерв (АМХ) на всяка жена на възраст от 18 до 35 години. Към момента средната цена на изследването на този хормон е 50 лв., а за мъжете на същата възраст, изследването на спермограмата е в размер на 70 лв.

За да са наясно със здравния си статус и да се роди здраво дете е важно да има навременна профилактика и своевременно установяване на репродуктивни проблеми при жената и мъжа, пише Ковачева и отбелязва, че като омбудсман е ангажирана с разрешаването на проблемите спрямо репродуктивното здраве и асистираната репродукция.

Тя обръща внимание и на факта, че към момента не се води статистика, колко от жените и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми. Това се дължи на късното изследване на яйчниковия резерв, което най-често се извършва при кандидатстване за финансиране на дейности по асистирана репродукция. Така жените разбират за проблемите твърде късно с произтичащия от това разход на публични и лични средства, а понякога и до невъзможност да имат деца, като в същата ситуация и късно установяване на репродуктивни проблеми се оказват и мъжете, посочва омбудсманът.

Предвид демографската криза и застаряващото население в България, държавната власт трябва да полага повече усилия в търсене на решения и вземане на мерки, насочени към здравето и профилактика на заболяванията, отнасящи се до фертилитета, смята Ковачева.

В препоръката си тя подчертава още, че ролята на общопрактикуващите лекари е изключително важна - те трябва да информират гражданите и да ги насочват към профилактични изследвания, касаещи репродуктивното им здраве.