От 1 август 2022 г. Министерство на здравеопазването възнамерява да въведе електронна хоспитализация. Това съобщи на пресконференция на тема "Дигитализация" в здравеопазването министърът Асена Сербезова. Тя уточни, че за целта текат тестове на Информационно-здравната система.

Началникът на кабинета й Васил Пандов поясни какво означава това: Направлението за хоспитализация ще е електронно, епикризата ще е електронна, пациентът може да постъпи, в която иска болница, ще се проследява кога е прегледът. "Това ще спре "футболът на пациенти", например, ако има едно заболяване - пациентът няма да обикаля от едно място на друго, а ще се проверяват свободните легла в "Информационната система", поясни той.

15 електронни административни услуги са въведени за 6 месеца, отчетоха от Министерство на здравеопазването. Сред тях са изписване на лекарства, осъществени прегледи, електронно въвеждане на всички видове задължителни имунизации и други.

"Информационната система" позволява да се направи анализ на най-честите заболявания както и да се съберат данни за изсветляване на сектора, посочиха от МЗ.

Зам.-директорът в "Информационно обслужване" Борис Костадинов уточни, че са издадени над 17 млн. ел. предписания, аптеките са 3000, лекарите, издали електронни рецепти, са над 2000. За електронни прегледи от джипита и специалисти са издадени над 3.5 млн. направления, средно на ден се издават над 100 000 електронни прегледа, над 6600 са регистрирали такива практики и 13 000 лекари. За електронни сертификати и имунизации са издадени около 150 000. Очаква се електронното досие да има нов дизайн, за да е съвместимо с мобилното приложение.

Данните сочат, че у нас най-често срещаната диагноза е хипертонично сърце, на второ място - захарен диабет, на трето - хипертония. Очаква се на базата данни да се направи анализ на рисковите групи у нас, което ще подпомогне започване на процеси на превенция у нас.

Следващия месец Наредбата за "Национално-информационната здрава система" ще бъде обнародвана, категорични са от МЗ. Всичко е синхронизирано със съсловните организации, посочи министър Асена Сербезова.

От ведомството заключиха, че страната ни ще изпълни изискванията на Европейския съюз за електронизация.

По темата издаване на т.нар. бели рецепти - за лекарства, които не се заплащат от НЗОК, - Васил Пандов посочи, че вече има лекари, които активно я използват. Статистиката показва, че не лекари от София издават преобладаващо такива рецепти, напротив - само един е от София-град. За тези лекари ще има отличителен знак - морална награда от МЗ.

Първата група, за която тя ще се въведе - това са антибиотиците.