През последните години част от пушачите се пренасочиха от обикновените цигари към електронните. Широко възприемана е идеята, че всички други вещества в тютюна - но не и никотинът, са тези, които причиняват рак.

Безспорно, обикновените цигари са много по-опасни от електронните, но според ново проучване, проведено от проф. Муун-Шонг Танг от Университета на Ню Йорк, никотинът и някои от неговите междинни продукти също се оказват канцерогени.

Екипът на проф. Танг изложил човешки клетки от бял дроб и от пикочен мехур на никотинови съединения и установил, че те се превръщат в ракови клетки с много по-голяма честота.

Учените изложили и мишки на парата от електронни цигари, като в резултат в тяхната ДНК възникнали мутации, които може да доведат до развитие на рак.

Снимка 337317

Източник: iStock

Според други проучвания, в течността за електронни цигари се съдържат цял куп вредни вещества, освен никотина, а издишаната пара е вредна и за околните.

Въпреки че много изследвания показват ползата от електронните цигари за хората, които се опитват да спрат пушенето, те не бива да бъдат възприемани като напълно безопасни заместители, които да приспиват желанието ни за по-здравословен начин на живот.