Костадин Ангелов съобщи, че вече е внесен доклад от главния здравен инспектор Ангел Кунчев епидемиологичната обстановка да бъде удължена с един месец - до края на месец май. "Смятам, че трябва да се удължи епидемиологичната обстановка с един месец, като оставяме възможността следващите след нас да решат", обясни Ангелов.

Мерките ще се обсъждат, трябва внимателно да се отпускат и да се следят, показателите на 12 часа, както и да се анализира в детайли, обясни още министърът.

Ангелов съобщи, че ще се обсъди дали ще има мерки за Цветница и Великден в страната, те ще бъдат съобщени до края на тази седмица.

Проф. Мутафчийски: Да не се отпускаме по празниците

Проф. Мутафчийски: Да не се отпускаме по празниците

Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност

Също тази седмица ще се обсъди и дали да има мерки, насочени към туристите при влизане в страната - как да става това - с антигенен тест, с PCR или със сертификат и евентуално преболедували последните 6 месеца. Заболеваемостта и цветната карта се следят от МЗ на база 600 на 100 000 души, а на Националния център по паразитни болести скалата е според 120 на 100 000.

"Правилото за заболяваемостта и мерките е на Мечо Пух - "Колкото повече надолу - толкова повече. Колкото по-ниска заболеваемост, толкова по-добре", каза министър Ангелов. Така, по думите му, колоните ставали от черни - жълти и зелени.

Министърът на здравеопазването не отговори ясно дали това е последният брифинг на НОЩ - "Ние сме лекари до гроб, а политиците и началници те са до време. Дали ще продължим да даваме тези брифинги, зависи от решенията, взети от НС или президента. Това, което ние трябва да правим, е да изпълним нашите ангажименти към българите дотогава, докогато трябва", коментира Ангелов.

„Пфайзер“ и „Модерна“ започват доставки всяка седмица
Обновена

„Пфайзер“ и „Модерна“ започват доставки всяка седмица

Втора доза може да се сложи навсякъде, стига да има налични ваксини

Ангелов обясни, че с проф. Александър Симидчиев ще има среща в Комисията по здравеопазване, където ще се дискутират въпросите, свързани с пандемията.

"Много се говори, много идеи хвърчат във въздуха - от експерти и политици, в нашето поле няма място за политика. Третата вълна ще отмине, вирусът ще остане и зависи какви решения и колко бързо ще се вземат, ние сме показвали, че можем да вземаме бързи решения в трудни моменти, в крайна сметка успяхме да справим с трите вълни... Протягаме ръка към всички, здравеопазването няма цвят, всички имаме червена кръв... (а не синя, бел.ред.). Всеки един на тази маса не си е видял семейството повече от година", анализира Ангелов.

Лекари притеснени, че в 45-то НС няма техни колеги

Лекари притеснени, че в 45-то НС няма техни колеги

Призив към разнородния, "предимно не-лекарски състав" на здравната комисия

По думите му, обаче "мирише на избори и започва следващата предизборна кампания преди да е свършила предходната".

Костадин Ангелов обясни, че на никой от представителите на НОЩ в момента не е предлаган пост в следващ щаб.