В Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) анализират наличните данни на ваксината на "Янсен" и потвърдиха положителното съотношение полза - риск, което позволява на държавите в ЕС да продължат по своите ваксинационни кампании, включително и с тази ваксина. Това заяви проф. Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Той съобщи, че миналата седмица са дошли 14 4000 дози, днес се очаква потвърждение за следваща доставка за 26 април - 24 000 дози.

Анализът на ЕМА, извършен в контекста на предимствата на тази ваксина, че е еднодозова, че клиничните изпитвания са провеждани в САЩ и Бразилия, Южна Африка, с което се покриват и актуалните варианти на SARS-COV 2 и ефективността се гарантира при извършване на оценката.

Продължава обаче оценката на ваксината на "АстраЗенека" - днес Комитетът на лекарствени продукти за хуманна употреба обсъжда, а утре се очаква ЕМА да излезе с официално становище, стана ясно от думите на Богдан Кирилов.

Продължава оценката за ваксините "Кюрвак", "Новавакс", за които се очаква становище около юни-юли, продължават преговорите със "Синовак" от Китай и института Камалея с руската ваксина, няма актуализация на информацията.

Инспекция на място в Русия ще има през май, след което ще има информация кога се очаква и становището за "Спутник V".

Получаваме още 750 000 ваксини на "Пфайзер" до май

Получаваме още 750 000 ваксини на "Пфайзер" до май

Борисов отчита безспорен успех в общите действия на Европа срещу пандемията

Има потвърждение за 5.5 милиона дози - от месеците април-юни, от тях 3.5 милиона от "Пфайзер", 420 000 от "Модерна", 1 млн. от "Астра Зенека", 550 000 от "Янсен". Доставките на "Пфайзер" и "Модерна" се разширяват и стават всяка седмица.

"Имаме основание да считаме, че темпът на ваксинация ще се увеличи, надяваме се компаниите да изпълнят своите ангажименти и да могат да се съхраняват ваксините за по-дълъг период", обясни Кирилов.

От Pfizer потвърдиха за продажба на фалшиви ваксини в Мексико и Полша

От Pfizer потвърдиха за продажба на фалшиви ваксини в Мексико и Полша

В клиника в Мексико 80 души са получили от фалшивите дози

Министър Ангелов пък е категоричен, че има стриктна организация при ваксинацията при джипита, няма опашки пред РЗИ, МЗ пък е осигурило автомобили, за да се стигне до по-отдалечени места и хора, а зелените коридори са нужни, за да се постигне целта от 50 000 души ваксинирани на ден, тъй като по този начин може да се постигне колективен имунитет.

А целта да се хвърлят маските и да започнем да се събираме, обясни министърът.

Ваксините могат да се правят като втора доза във всеки град на всеки пациент, ако той има работа или някакви други затруднения да отиде на мястото на първата доза. Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов обясни, че единственият проблем е дали на избраното място ще има ваксината, която трябва да бъде поставена. При джипитата ще се слагат "в хладилника ваксини по броя на записалите се", стана ясно от думите му.

"Когато има достатъчно количества и нещата с ваксинацията ще се променят", обясни още Брънзалов.

Премиерът в оставка се похвали, че за България са осигурени близо 5,5 милиона дози ваксини до края на юни. Това бе съобщено по време на извънредно онлайн заседание.

"Третата вълна на коронавируса у нас върви надолу, благодарение на изключително добрата работа по управление на пандемията. А в резултат на преговорите по доставките на ваксини, България ще получи близо 5,5 милиона дози за периода април-края на юни", каза Борисов.

През месец май всяка седмица се очакват по над 270 000 дози ваксини на "Пфайзер", а през юни - по 410 000 дози седмично. От ваксината на "Модерна" през идния месец всяка седмица ще се доставят по 36 000 дози, а през последните 2 седмици на юни - по 41 000 дози седмично.

Разчетите на Министерството на здравеопазването показват, че през второто тримесечие на годината България ще получи 3,5 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", 420 000 дози - на "Модерна", 550 000 - на "Янсен" и около 1 милион на "Астра Зенека" или общо близо 5,5 милиона дози ваксини.

С така осигурените количества ваксини трябва да се отворят зелените коридори за ваксинация у нас и максимално бързо желаещите да се имунизират. "Вчера имаше близо 19 500 ваксинирани, надявам се от днес броят им вече да е по 20 000 на ден, а от следващата седмица - и по 30 000-40 000 души. Осигурени са достатъчно ваксини и през личните лекари, и в центровете за ваксинация", допълни Борисов.