Председателят на разпуснатия Национален оперативен щаб (НОЩ) проф. Венцислав Мутафчийски предупреди да не се сваля бдителността срещу пандемията въпреки добрите тенденции, които се очертават в последните седмици на спад в заболеваемостта.

На заседанието здравният министър Костадин Ангелов обясни, че няма нито една област в страната, която да е в червено.

Около 40% е намалението на двуседмична база, 25% на едноседмична, актуалното число е 407 на 100 000 души. "Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, най-вероятно до другата седмица", каза Мутафчийски.

Той уточни, че ако заболяваемостта спада още, което се очаква, другата седмица ще се посрещне покачването й с доста пълни болници, защото те едва ли ще се изпразнят.

"Миналата вълна по-отчетливо резервът беше повече от 70% легла в болниците, а преди това - с 30%, това не е за пренебрегване, защото здравната система може да бъде претоварена", обясни още той.

2002 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3935

2002 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3935

Отново 100 починали за денонощие

По думите му обаче се е пречупил пикът на смъртността - 22.6% на 100 000, с 3% намалява за седмица.

Задържането в интензивните клиники е особено тревожно.

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

За първи път от почти 400 дни пътници от двете държави могат да летят над Тасманово море

Мутафчийски даде за пример страни, които той следи с интерес - Нова Зеландия, Австралия, Сингапур и Тайланд, Китай и Виетнам - "те не допуснаха разпространението на коронавирус в страните си."

Това е пропуснато за нас, заяви Мутафчийски. С новите възможности за ваксинация, той отбеляза, че в Англия само четири души са починали онзи ден, а Израел отбелязва 0 новозаразени и 0 смъртни случаи.

Логиката на коронавируса - да отслабне и да се настани сред нас

Логиката на коронавируса - да отслабне и да се настани сред нас

Българска мутация на вируса, открита в Лом

По Великденските празници Мутафчийски призова за бдителност, тъй като нищо не е свършило. "Не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото", допълни шефът на НОЩ.