Няма нито една област в червено на картата на коронавируса в страната. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинга за актуалната епидемиологична обстановка.

Постигнахме го, благодарение на това, че ни водеше разумът, интелекта на нашите експерти и дисциплината. С това поведение скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия, каквито не могат да бъдат постигнати в много европейски страни, обясни министърът и благодари на българските граждани, които са се съобразили с мерките, доверили се на науката и не послушали популизма, на тези, на носещите маски и останалите вкъщи.

Проф. Мутафчийски: Да не се отпускаме по празниците

Проф. Мутафчийски: Да не се отпускаме по празниците

Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност

Следващата благодарност на министъра бе към членовете на НОЩ - затова, че не са отстъпили от медицината.

Министър Костадин Ангелов даде отчет за последното денонощие и ситуацията в страната: Над 14 000 заразени, 7 549 с PCR, 6630 с антигенни тестове установени. 2004 са новите случаи, което е 14.1%, от тях 274 са в болница, средната възраст е 55 г. 74 лица са под 19 г., 8435 са настанени в лечебните заведения, с трайна тенденция за намаляване, 786 в интензивни отделения - там има задържане, но се наблюдава по-тежко протичане на заболяването. 3937 са излекуваните, което е трайна тенденция, 100 са починали, 15 618 до момента са починали от началото на пандемията.

В болниците ситуацията: Заетост за неусложнени случаи 61%, за интензивни 65%, лекарите активни с инфекцията са 1108, 988 на домашно лечение, 120 в болници, 13 в интензивни отделения.

Епидемиологичната обстановка се удължава с месец - мерките по правилото на Мечо Пух

Епидемиологичната обстановка се удължава с месец - мерките по правилото на Мечо Пух

Не е ясно дали това е последният брифинг на НОЩ

За да удържим постигнатото обаче има две задължителни условия - да продължим темпа на ваксинация, който може да достигне до 50 000 на ден през май, обясни Костадин Ангелов. Затова днес на по обяд той свиква ваксинационния щаб, за да вземе решение какво се прави с ваксината на "Янсен" и може ли да се отворят "зелени коридори" и да стартира пета фаза, ако се оставят хроничните и възрастните да се извършават от джипитата имунизациите.

Трябва обаче спазването на мерките да продължи, да се носят маски, да се избягват масови събития, препоръча още Костадин Ангелов. Това е второто условие.

Тази победа е крехка и се дължи на усилията на всички лекари и санитари, но няма да забравим загубените човешки животи, мерките трябва да се спазват още месец-два, до постигане имунитет до 60% имунизирани българи, което може да се случи най-рано в края на юни, реалистично - юли, песимистично - август, обясни той.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че страната е на 14-о място в ЕС по заболяваемост и 5-о място на Балканския полуостров, след нас са Турция, Сърбия, Северна Македония и Косово. По смъртност сме на второ място след Унгария в ЕС и на трето на Балканите след Босна и Македония. Вътре в страната продължава тенденцията за спад на случите - като Разград и Видин са под 300 на 100 000 души, Варна, Русе, София, Перник, Добрич, Софийска област са с най-висока заболяваемост.

„Пфайзер“ и „Модерна“ започват доставки всяка седмица
Обновена

„Пфайзер“ и „Модерна“ започват доставки всяка седмица

Втора доза може да се сложи навсякъде, стига да има налични ваксини

"Най-радостното е, че кривата стръмно спада, но по-радостното е, че кривата на смъртността, макар и бавно и слабо също започна да следва кривата на заболяваемостта", обясни здравният инспектор. Той обаче предупреди да не се осъществяват тесни контакти по майските и великденските празници, защото цифрите отново ще скочат.