Европейската организация на всички лекари (СРМЕ) е подкрепила усилията на Българския лекарски съюз за ограничаване случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри и фелдшери в България.

От БЛС съобщават, че на 18 април са изпратили писмо до европейските си партньори от CPME заради зачестилите случаи на нападения над медици.

В него се казва: "При острия дефицит на кадри в здравеопазването заради тези проблеми ние не спираме да губим опитни специалисти. Ние продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди".

Европейската организация е получила и данни за регистрираните случаи на физическа и вербална агресия у нас.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие

В резултат на това от Европейската организация на лекарите са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и главния прокурор Сотир Цацаров.

В него те изразяват своята загриженост, че въпреки наличието на действащо законодателство за действия срещу агресорите, неговото прилагане не е ефективно и много престъпления остават несанкционирани.

CPME не може да толерира ситуация, в която лекарите и другите здравни специалисти се сблъскват с такава опасност в ежедневната си практика, се казва в писмото.

Според организацията случаите на насилие срещу здравни специалисти са "неприемливи". По тази причина те призовават институциите да предприемат "спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика".

В писмото си СРМЕ изразява своята подкрепа на Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите.

Български лекарски съюз призова да преборим агресията над лекари с добра дума

Български лекарски съюз призова да преборим агресията над лекари с добра дума

Те се обединиха около инициативата "Добрата дума лекува"