Няма фалшиви решения на ТЕЛК. Има болести, които трябва да бъдат изключени от наредбата, с която се регулира медицинската експертиза за освидетелстване.
Това заяви председателят на ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич пред News.bg преди срещата на председатели на ТЕЛК-овете от цялата страна с експерти на здравното министерство.

На практика сега работата на ТЕЛК комисиите е блокирана. Припомняме, с решение на ВАС бяха отменени части от наредбата за издаване на медицинска експертиза, което блокира издаването на решения.

ВАС блокира работата на ТЕЛК-овете

ВАС блокира работата на ТЕЛК-овете

Отменени с решение на ВАС текстове от Наредбата за медицинската експертиза

Д-р Боряна Холевич заяви, че ще настоява по време на срещата да получат в писмен вид методика, с която да определят краен процент намалена работоспособност и съответно вид и степен на увреждане.

"Към момента работата ни е блокирана. Хора чакат и остават без инвалидна пенсия. Хора с тежки увреждания, на които това е единственият доход", заяви д-р Холевич.

По данни на НОИ за 2016 г. хората, които получават пенсия за инвалидност в България, са 518 109 души. "Наредбата за експертизите, части, от които бяха отменени от ВАС, е неадекватна. Тя ощетява хора с тежки увреждания и заболявания и облагодетелства хора с няколко несериозни заболявания и дегенеративни промени, характерни за възрастта. Няма задължителни срокове за освидетелстване в тази наредба. Не се позволява да се определи пожизнен срок за заболявания, които практически не търпят обратно развитие", обясни д-р Холевич.

ТЕЛК-овете ще работят, убедени от Здравното министерство

ТЕЛК-овете ще работят, убедени от Здравното министерство

Според МЗ няма основание за притеснения

По думите й лекарите от ТЕЛК ще настояват и за завишаване на контрола като се даде възможност на независим контролен орган, подчинен директно на Министерство на здравеопазването да оказва контрол.

"Искаме единна електронна система за нуждите на ТЕЛК и НЕЛК, която ще позволи във всеки един момент контролиращите органи да имат поглед върху дейността ни. Искаме представители на НОИ на ротационен принцип в комисиите, да присъстват заедно с нас на прегледа на пациентите", заяви д-р Холевич.

На въпроса кои болести следва да бъдат изключени от реда, по който се освидетелстват лицата за получаване на инвалидна пенсия, д-р Холевич уточни, че това са заболявания, характерни за напредналата възраст и са свързани с нормалните дегенеративни процеси на остаряването. Те протичат с обостряния и продължителни ремисии.

ТЕЛК-овете не ни помагат, а ни приковават, скочиха хора с увреждания

ТЕЛК-овете не ни помагат, а ни приковават, скочиха хора с увреждания

Капка Панайотова: ТЕЛК-овете не вършат работа на никого

По думите ѝ по време на обострянията, човек може да ползва болничен лист, след което да е напълно работоспособен. Пример за такова заболяване е хроничения пиелонефрит с нефролитиаза - "...човек получава бъбречна криза, след което тя отзвучава, след което е напълно работоспособен. Сега за такива заболявания и за други, характерни за напредналата възраст, са включени в наредбата. Не мога да разбера защо непрекъснато журналистите говорят за фалшиви решения. Не е фалшиво експертно решение на ТЕЛК, издадено съгласно действащ нормативен акт. Друг е въпросът, че действащият нормативен акт е неадекватен", категорична беше д-р Холевич.

Лекарският съюз иска спешни реформи в ТЕЛК

Лекарският съюз иска спешни реформи в ТЕЛК

Правните недомислици създават напрежение сред лекарите и недоволство сред пациентите

Д-р Холевич е внесла законопроект, изготвен от национално представителни организации за регулация в системата на ТЕЛК.