Винаги трябва да търсим баланс между здравната полза от едни мерки и икономическия гнет, в момента легнал върху доста хора, чийто бизнес е затворен. Това заяви пред БНР председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

По негови думи икономиката е важна, но трябва да се мисли за последиците. По тази причина според него мерките трябва да се поотворят, но много разумно.

Фармакологът посочи, че постмаркетинговият опит за ваксините срещу коронавируса вече е огромен и ставало все по-ясно, че ваксините са доста по-безопасни от коронавируса.

По негови думи ваксините не се правят с някаква користна цел, а са начин човечеството да се справи с този проблем.

Относно ваксинационното покритие в Европа той заяви, че България не е в дъното на тази класация.

Нямало смисъл от ваксината, ако не си поставим и втората доза

Нямало смисъл от ваксината, ако не си поставим и втората доза

Петрунов: Ваксината на "Пфайзър" се ползва в две дози през 21 дни, не може да променяме това своеволно

Момеков поясни, че няма противопоказания преболедувалите коронавируса да се ваксинират, но според него е по-важно да се покрият непреболедувалите, за които е сигурно, че нямат имунитет.

Все още по негови думи има неясноти относно това дали ваксинираните могат да разпространяват вируса.

Фармакологът определи като "глупав експеримент" идеята да се удължи периодът между двете дози на ваксината в полза на повече ваксинирани хора с първа доза, какъвто вариант се коментира в различни държави.

"Това е нов патоген. Ние не знаем нищо, най-малкото как ще се държи, ако една ваксина се използва неправилно", подчерта той.

По отношение на българската хранителна добавка, в чието изработване проф. Момеков участва, той поясни, че не става въпрос за продукт, който има чудодейни свойства. Той можел да се ползва за превенция срещу коронавируса, но не бил алтернатива на ваксинацията и не изключвал социалната дистанция и маските.

Говоренето за ваксините било говорене за "нероден Петко"

Говоренето за ваксините било говорене за "нероден Петко"

С данните от милионите поставени ваксини по света хората ще имат по-различна нагласа според проф. Момеков