Хубаво е да не се отхлабват много мерките. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Той подчерта, че в момента навсякъде в Европа мерките се затягат.

По негови думи лошото е не какви мерки взима правителството, а това, че част от обществото не иска да приеме, че проблемът е сериозен.

Според него е голям проблем този тип ценностна система, която казва: "Сега няма да се ваксинирам, защото съм против, но ако гърците не ни пуснат без ваксина, ще ми осигури ли държавата такава".

Относно нежеланието на голяма част от българите да се ваксинират проф. Момеков упрекна медиите, че са давали глас на "лаещи", не особено компетентни хора в името на гледаемост и клюка.

Бързината и появата на ваксините срещу COVID-19 не трябвало да притеснява хората

Бързината и появата на ваксините срещу COVID-19 не трябвало да притеснява хората

Според проф. Александрова няма мутация на вируса, която да компрометира ефекта на ваксината

Запитан ще се увенчае ли с успех процесът с ваксинирането, той посочи, че по света ваксинационната кампания е започнала доста ударно. В момента говорим за нероден Петко, беше малко преждевременно - ваксина няма, но дайте да чуем, а всички хабер си нямат за какво става дума, коментира ситуацията експертът.

Проф. Момеков призна, че няма как да има гаранция, че ваксините са безопасни, но изтъкна, че проучване върху 44 000 души не е нещо, което се случва често.

Хубавото е, че докато ваксината дойде у нас и започне процесът по ваксиниране, ще имаме постмаркетинговия опит от милиони ваксинации в големите нации, отбеляза той и посочи, че САЩ в момента разпространяват 29 милиона за първите ваксинации и запазват в резерв още толкова за втора доза, а Великобритания имат около 800 000 дози.

Бързането с ваксините щяло да изиграе лоша услуга

Бързането с ваксините щяло да изиграе лоша услуга

Създавало се впечатление, че се бърза не за спасяване на здравето, а за натрупване на финансови резултати

Проф. Момеков призна, че той самият би искал да си сложи ваксина на компания, която я прави по конвенционален начин. Според него обаче тези ваксини няма да се появят до последната четвърт на 2021 г., тъй като при тях се оказва, че имунният отговор при хора над 50 години не е добър и те трябва да се преформулират.

По негови думи е нормално да има колебание за поставянето на ваксина сред медицинските специалисти у нас, тъй като Европейската агенция по лекарствата все още не е казала, че тази ваксина е ефективна и безопасна за употреба.

Експертът обаче изрази убеденост, че когато имаме данните от милионите поставени ваксини по света, хората ще имат по-различна нагласа.

Според него на този етап ваксината е единственият механизъм, който ще съумее да угаси този пожар. На този етап се опитваме с подръчни материали да решаваме проблема, призна проф. Момеков и поясни, че за създаването на лекарство срещу коронавируса ще са необходими няколко години.

Относно самолечението той посочи, че хората, които се лекуват вкъщи, трябва да включват антибиотик само по указание на личния лекар. Хората не трябва да правят нищо по-особено от това, ако са били болни от грип или друго подобно заболяване, обясни Момеков.