Следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия - това пожелание отправи пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова пред БНР.

Относно започналата ваксинация срещу коронавирус в страната тя заяви, че процедурата наистина е съкратена, но това се прилага в случаи, когато е от изключителна важност факторът време. Колкото по-бързо се справим, толкова повече животи ще бъдат спасени, каза Сербезова относно бързо разработените ваксини срещу КОВИД-19, някои от които вече се прилагат.

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19
Обновена

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19

България се изправя заедно с ЕС за победоносна битка

За всеки лекарствен продукт съществува риск, призна председателят на фармацевтите у нас. Има крехко съотношение полза - риск, но при приема на всеки лекарствен продукт има рискове, заяви тя, запитана за възможните рискове при ваксините за Covid-19.

От самото начало регулаторът беше с фармацевтичните компании, които разработваха ваксините, за да им дава научни консултации. Те са били за дизайна на клиничните изпитвания, какви крайни точки да заложат. Обсъждано е колко хора да бъдат включени и в момента, в който "наръч" от документация ставаше готов, те го подаваха, което в останалите случаи не е точно така, поясни Асена Сербезова.

Ако искаме да повишим ваксиналното покритие, трябва да направим кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид, каза проф. Сербезова. Фармацевтичният съюз е заявил пред председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов готовността си да се включи в разяснителната кампания за ваксините, съобщи тя.

Относно преведената на български език информация от листовката за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" Асена Сербезова посъветва всеки да прочете предупрежденията и ако попада в някоя от тези групи (което не означава абсолютно противопоказание), внимателно да обсъди със своя лекар ползите и рисковете от поставянето на ваксината.

За себе си тя каза: "Пред мен не стои като въпрос дали да се ваксинирам, а с какъв продукт".

Председателят на Фармацевтичния съюз припомни изследване на американската асоциация на психолозите, че с повторение на негативни новини - информацията за починали, за такива в тежко състояние, хората могат да влошат състоянието си.

"В зависимост от личностните характеристики на човека може да се усилят симптомите от негативните новини - симптоми на реално заболяване от 2 до 100 пъти. И ако хората са по-чувствителни към темата Covid-19 и притежават определени личностни характеристики, ако скалата за оценка на стреса е от 0 до 100, прием бързо в болница с диагноза Covid-19 за човек, който вярва, че това е смъртоносно заболяване, оценката на психолозите е над 150 точки. Представете си какъв стрес е това", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз.

На този фон хората още по-трудно се справят с високоспециализирана медицинска информация, каквато е тази за ваксините.

Относно делото, което бе водено срещу нея, че предупреждавайки за изчерпване на лекарства в аптечната мрежа била всяла паника, а тя каза, че въпреки неоспоримите факти и обстоятелства, че това не е фалшива тревога, прокуратурата внесе обвинителен акт по делото, като го "прецизира", уточни Асена Сербезова.

Повод за делото са нейни интервюта през пролетта пред БНР и БНТ, че е възможен недостиг на медикаменти в аптечната мрежа заради коронавируса. Сербезова посочи, че прокуратурата използва извадени от контекста части от нейни изречения.

"Няма значение кой кого поръчва. Важното е, че институциите могат да се използват в подобен аспект", каза Асена Сербезова.

Асена Стоименова очаква прокуратурата отново да внесе обвинение

Асена Стоименова очаква прокуратурата отново да внесе обвинение

Още не й били предоставени доказателствата за обвинението за всяване на паника

Припомняме, на 10 април стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на шефа на Българския фармацевтичен съюз заради неоснователни твърдения за очаквана липса на лекарства. Обвинението за всяване на паника бе на база на интервю на проф. Стоименова.

След това от Националната пациентска организация изразиха загрижеността си към обвиненията срещу Стоименова .

Според адвокат Михаил Екимджиев обвинението срещу нея нямало да мине в съда.

Междувременно от Фармацевтичния съюз сезираха Европарламента за обвинението срещу своя председател.

На 22 април Софийският районен съд отмени паричната гаранция в размер на 20 000 лева на шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

На 20 октомври 2020 г. й бе повдигнато ново обвинение - старото обвинение, но детайлизирано - за "заблуждаващи знаци за тревога".