Имаме сигнали за недостиг на лекарствени продукти, които лекари препоръчват за лечение на пациенти с коронавирус. Това заяви пред bTV председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Тя обясни, че става въпрос за лекарствени продукти, съдържащи азитромицин, и такива за разреждане на кръвта.

Проф. Сербезова посочи, че след всеки протокол, който се разписва в социалните мрежи за лечение на коронавирус, следва вълна от търсене на такива продукти.

По нейни думи фармацевтите имат уверения от търговците на едро, че още днес някои от тези 12 продукта, съдържащи азитромицин, вече са налични.

БЛС отхвърли обвиненията, че изписват много лекарства по телефона

БЛС отхвърли обвиненията, че изписват много лекарства по телефона

Според тях отговорност носели фармацевтите

Тя обясни, че недостигът на лекарства е нормално явление, не може в никакъв случай да предизвика паника и не е фалшива тревога.

Сербезова предупреди, че при свръхупотреба на антибиотици е възможно да си отгледаме резистентни щамове и когато наистина имаме нужда от даден атнибиотик, той да не подейства.

Тя посочи, че СЗО е установила, че само 8% от хоспитализираните с коронавирус пациенти действително са имали бактериална или гъбична инфекция, която да изисква лечение с антибиотик.

По нейни думи има много други средства за укрепване на имунната система, но преди всичко трябва да разчитаме на преглед от лекар. Тя е категорична, че антибиотик трябва да се отпуска само по лекарско предписание.

Сербезова заяви, че напоследък се наблюдава едно явление за лекуване по телефона, при което се налага много често фармацевтът да се свърже с лекаря по телефона, друг бил въпросът как установява дали от другата страна действително стои лекар.

По нейни думи пред всеки фармацевт стои труден избор - дали да наруши законодателството и да бъде глобен, или да върне пациент, който действително да има нужда от този продукт, но му е отказан преглед.

Няма недостиг на нито едно лекарство за лечение на COVID-19 у нас

Няма недостиг на нито едно лекарство за лечение на COVID-19 у нас

Здравният министър предупреждава да не се самолекуваме