На лице са сериозни заплахи, свързани с предложените законови промени за автоматизирана продажба на лекарства от така наречените вендинг автомати за лекарства. За това сигнализират от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България на своята Фейсбук страница.

Позицията е по повод приетия на първо четене от депутатите законопроект за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с който се позволява поставянето на вендинг машини за лекарства в населени места, където няма достъп до аптеки. 

От Инициативния комитет смятат, че това създава критични рискове за здравето и живота на пациентите, поради възможността за неконтролирано разпространение на лекарствени продукти без необходимата консултация и контрол от квалифициран фармацевт.

По думите на Аделина Любенова, председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, "лекарствата не са вафли и безалкохолни напитки", а са стока от специален вид, която изисква прецизна дозировка и консултация от професионалист. Любенова изтъква, че Неправилното приемане или дозиране на лекарства може да има тежки последствия за здравето на пациента, включително фатални такива.

Пациентски организации искат обяснение за вендинг машините за лекарства

Пациентски организации искат обяснение за вендинг машините за лекарства

Според законодателството, те са незаконни

Без необходимото наблюдение, пациентите могат лесно да злоупотребят с лекарствата, което да доведе до предозиране, опасни взаимодействия с други медикаменти или други странични ефекти, каза още председателят на Инициативния комитет.

В становището, което е изпратено и до председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание Александър Симидчиев, се посочва, че един от основните проблеми е липсата на яснота относно отговорността за потенциални грешки, произтичащи от автоматизираната продажба на лекарства.

В сегашния проект няма конкретни разпоредби, които да посочват кой ще носи отговорност за неправилната употреба на лекарства, закупени без консултация с фармацевт. Според действащото законодателство, отпускането на лекарства е регулирано, а аптеки с професионални фармацевти осигуряват този процес да бъде безопасен и съобразен с нуждите на пациента, подчертава Инициативният комитет на магистър-фармацевтите в България.

Също така от комитета изразяват тревога, че в обществото и сред законодателите съществува сериозно неразбиране за мисията и контролната роля на фармацевтите. Без тяхната, рискът за неправилна употреба на лекарствени продукти значително нараства.

Заради това Инициативният комитет изразява съмнения, че лобистки интереси на определени бизнес кръгове стоят зад предложените промени, което поставя под въпрос приоритета на общественото здраве, затова призовава законодателите да преоценят предложените промени, като се вземат предвид здравните рискове за населението.

Комитетът изтъква необходимостта от запазване на фармацевтичния контрол при отпускането на лекарствени продукти и настоява за създаването на регистър за автоматите, стриктен контрол от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и допълнителни мерки за гарантиране на безопасността.

В становището се набляга на това, че лекарствата трябва да се третират като специален продукт с нужда от надзор и консултация. Те не могат да бъдат третирани като обикновени търговски стоки и трябва да останат под контрола на професионалисти, за да бъде гарантирано общественото здраве.

Също така фармацевтите са в недоумение защо пациентските организации не са били консултирани относно предложените промени и дали те наистина искат да купуват лекарства без консултация. Те поставят въпрос и за бързината, с която законопроектът се гласува - само три дни след приемането му на първо четене, и то в предизборен период, което поражда допълнителни съмнения.

Хапче от автомат

Хапче от автомат

Имаме вендинг автомат в село, в което няма аптека. Или пък автомат в центъра на голям град. И...?