Разкриването на денонощна аптека е абсолютно губещо занятие. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Националната аптечна мрежа Антон Вълев. Думите му са по повод предложението на Българския лекарски съюз да бъдат разкрити денонощни аптеки във всеки град, а в хипермаркетите да бъдат продавани лекарства от първа нужда.

Според него това е бил емоционален изблик от страна на БЛС, за да привлекат внимание. По думи на Вълев драстични законодателни промени биха били по-скоро рискови.

Той посочи, че към момента дори Агенцията по лекарствата не е наясно колко точно са денонощните аптеки у нас, а в 14 области на страната въобще нямало денонощна аптека.

Вълев обясни, че за да се направи денонощна аптека, трябва да се разполага с невероятен паричен ресурс от друга дейност.

Предложението да се продават лекарства в хипермаркетите пък той определи като "фарс" .

Относно идеята да се отпускат лекарства, след като фармацевтите се чуят по телефона с личния лекар, Вълев обясни, че е било решено да се облекчи процедурата по получаване на лекарства.

"Лекарят издава хартиена рецепта, след което я заснема и я изпраща на пациента. С рецептата пациентът идва в аптеката, изпраща я към наш номер във Viber, Skype или на електронна поща - чак тогава тази рецепта придобива правна стойност. Необходимо е фармацевтът да се свърже с лекаря, за да му се потвърди, че това е рецептата на съответния пациент", разясни схемата той.

Хапче от автомат

Хапче от автомат

Имаме вендинг автомат в село, в което няма аптека. Или пък автомат в центъра на голям град. И...?

Според него има много начини в разговора да се разбере дали човекът на телефона действително е лекар. Регламентът се коментира с БЛС и се очаква до края на седмицата да излезе инструкцията, подписана от здравния министър.

По думи на Вълев е много добра стъпка съсловията да се съберат и директно да подадат експертизата си към министерството.

Запитан дали може да има злоупотреби във връзка с идеята личните лекари да отбелязват в рецептите си дали дават съгласие фармацевтите да правят замени на медикамента, ако не разполагат с описания такъв, шефът на Националната аптечна мрежа подчерта, че обществото не трябва да има съмнения дали експертизата на фармацевта е добросъвестна.

Фармацевтът е икономически активен, но от всички специалисти е най-добросъвестен по отношение на отпускането на лекарства, категоричен бе той.

Той подчерта, че в аптечната мрежа няма фатални липси на лекарства. В момента проблемът бил с някои заменими антибиотици, с нискомолекулните хепарини и кортикостероида "дексаметазон", който не е заменим с нищо.

Вълев обясни, че от всички 3600 аптеки у нас има такива, които приготвят липсващи лекарства, несъществуващи като търговски продукт.

Фармацевтичният съюз с няколко въпроса към МС за продажбата на лекарства от вендиг машини

Фармацевтичният съюз с няколко въпроса към МС за продажбата на лекарства от вендиг машини

По думите им не били търсени за становище за Меморандума за разбителство между правителството и "Пос Фарма" АД