Онкоболни жени до 35-годишна възраст могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това заяви здравният зам.- министър Мирослав Ненков на брифинг в Министерството на здравеопазването. "Финансирането ще бъде безлимитно", уточни той.

Съхраняването на клетки ще позволи по-късно жените да се включат в инвитро процедурите. Строго определени са критериите за включването на жените с ракови заболявания в процедурите за съхраняване на генетичен материал и са съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките.

Пада лимитът за ин витро процедурите
Обновена

Пада лимитът за ин витро процедурите

Лично премиерът съобщи новината

"Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите", заяви зам.-министър Ненков.

Председателят на Фондация "Искам бебе" Мария Янева обясни, че това е победа за хората с онкологични заболявания.

На четири пункции за добиване на яйцеклетки ще имат право жените, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация. Това предвижда проектът за правилник на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение. Чакането вече ще е до 2-3 месеца.

Спад на раждаемостта у нас през 2015-та, но ин витро процедурите се увеличават

Спад на раждаемостта у нас през 2015-та, но ин витро процедурите се увеличават

По неофициални данни новородените са с около 6 хиляди

Данните за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, където се правят инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на Фонд инвитро.

С новите правила се дава се възможност на двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури.

Проектът на Правилник за дейността на ЦАР е достъпен на тази страница: http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2017/10/20/pravilnik_car_-_proekt.pdf