След арестите и кадровите промени Фондът за лечение на деца тепърва възстановява ритъма си на работа. Общественият съвет към Фонда за лечение на деца се събра днес, след като миналата седмица заседанието бе отложено без аргументи.

95 болни деца чакаха близо месец решение за лечение, тъй като на два пъти заседанията на Обществения съвет се проваляха – заради липса на кворум и по решение на новото ръководство.

На сайта си Министерство на здравеопазването съобщава, че днес са разгледани всички заявления, постъпили в дневния му ред – повече от 95 на брой.

Лечението на 27 деца ще бъде финансирано директно от Фонда, а тези чието лечение е предвидено в НЗОК, ще бъдат изпратени за получаване на формуляр S2 веднага. Тези, за които се предвижда да бъдат финансирани от НЗОК ще бъдат изпратени към Касата веднага, посочват от МЗ.

За случаите, за които участниците в Обществения съвет са поискали допълнително становище Фондът ще организира получаването на допълнителна експертиза за всеки един по отделно от тях, което е обичайна практика за работата на ОС и ЦФЛД.

Припомняме, на 20 април с изненадваща операция на ГДБОП бяха арестувани почти всички служители на Фонда за лечение на деца, включително и неговия директор Павел Александров. Няколко дни по-късно те бяха освободени от ареста срещу парична гаранция.

От Специализираната прокуратура дадоха нарочен брифинг по операцията, на която обясниха, че са установени нарушения, отклоняване на средства и злоупотреба. Според обвиненията във фонда е действала „организирана престъпна група”.
Дни по-късно обаче покуратурата освободи от ареста всички задържани при акцията на ГДБОП, а вчера паднаха и две от мерките "парична гаранция", наложени на служителки от фонда.

Редица обществени организации, включително и представителите на обществения съвет към Фонда за лечение на деца, изказаха сериозни съмнения за начина, по който се води разследването и подкрепиха директора Павел Александров.