Детското здравеопазване, изглежда, не е приоритет на държавата, а формален атрибут на предизборни програми. Това пишат в отворено писмо от Фондация "Даная" относно внесена от Фондацията подписка, с която се иска от законодателната и изпълнителната власт да предприемат 6 конкретни стъпки за осигуряването на качество, прозрачност, ефективност, проследимост и отговорност на детското здравеопазване към гражданите на България.

Писмото е адресирано до министър-председателя на България и всички народни представители.

Подписката е подкрепена от 12 000 души, като от "Даная" посочват, че на основание чл. 52 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален всекидневник и в обществените електронни медии.

Този срок, посочен в закона, изтича на 9 август понеже подписката е внесена на 9 май, но до момента нито един от сезираните държавни органи не е предприел никакви действия в отговор на Подписката, подчертават от Национална гражданска инициатива "Даная за живот".

Фондация "Даная" търси морала чрез спешни промени в детското здравеопазване

Фондация "Даная" търси морала чрез спешни промени в детското здравеопазване

Внесоха близо 12 000 подписа в Министерски съвет

Според Фондацията това означава, че изпълнителната и законодателната власт отказват да спазват законите на страната, неглижират обществения интерес и гражданските искания за подобряване на дължимите от държавата здравни грижи и услуги, детското здраве и здравеопазване не са приоритет на държавата, липсва базисно разбиране за задълженията и функциите на държавата към обществото.

Гражданската инициатива призовава отговорните органи да изпълнят задълженията си, наложени им от закона.

Желаем да отбележим, че от Вашите действия става ясно доколко детското здравеопазване е истински приоритет на държавата, а не формален атрибут на предизборни програми. Смятаме, че липсата на такива действия, въпреки законоустановените задължения, са признание, че детското здравеопазване и исканията на 12 000 български граждани не са Ваш приоритет, посочват още от Фондацията.

Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Кабинетът обслужва интереси, които са различни от обществените

Ето и 6-те предложения в Подписката на Национална гражданска инициатива "Даная за живот":

  1. До изграждане на Национална детска болница, а и не само, да бъде създадена дигитална информационна система, поддържана от Министерство на здравеопазването, която да функционира в реално време и да насочва родители на деца, които се нуждаят от определени специалисти, но нямат информация кое лечебно заведение разполага с най-подходящите в конкретния случай, според конкретното състояние на детето, както и съобразено с местоположението му. Системата да обедини в едно - информация за всички болнични клиники, които лекуват деца, капацитет, работно време, дежурни кабинети и специалисти. Да има възможност за онлайн запитване със срок на отговор към съответното болнично заведение.
  2. Откриване на гореща телефонна линия/онлайн платформа с лимитирано време за отговор и единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и в подкрепа на родители на деца-пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отказ на лечебното заведение да осигури мултидисциплинарен екип, когато това е необходимо. Да се гарантира анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за последваща незабавна проверка.
  3. Въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности в срок не по-късно от 31.12.2024 г. и ако за същото БЛС откаже да изпълни задължението си по закон, да бъде гласувана нормативна промяна, която да гарантира изпълнението на това им задължение. В срок до 31.12.2024 г. да бъде извършена проверка на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ от независим експертен орган, външен за съответната болница. Публично оповестяване на резултатите от проверката. Да бъде извършена пълна актуализация на протоколите в съответствие с най-новите практики в спешната и неотложна медицина и да бъде гарантирано задължителното им въвеждане във всички болнични заведения в срок до 31.12.2024 г. Да бъде въведено задължение да бъдат публикувани на интернет страниците на болниците с необходимите реквизити - дата, печат и подпис и други.
  4. Да се изработи и интегрира за всички болнични заведения Система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация, която да гарантира бързо и ефективно взаимодействие, изключващо лична преценка, за свикване и уведомяване за необходимост от даден специалист, а същото да е разписано в ясни правила за задействане и отговор. Да има ясна проследимост на всички действия, а организацията да е направена така, че да гарантира лесно, бързо и ефективно взаимодействие, без това да утежнява практикуващите лекари.
  5. Да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности. Същото да бъде обезпечено базисно от всяка една болница, като времето за обучения да не бъде за сметка на общия годишен отпуск на лекарите - специалисти.
  6. Да бъде преструктурирана Изпълнителната агенция "Медицински надзор" от учреждение към министъра на здравеопазването в независим специализиран държавен орган или в изпълнителна агенция към Министерския съвет. Целта е да бъде осигурена независимост на проверките, които този орган извършва в лечебните заведения; да му бъдат предоставени правомощия и задължения да снема обяснения, да изисква и да проверява документи на лечебните заведения, служителите в тях, както и на засегнатите пациенти, ако има такива. Да бъде създадена програма, с която до края на 2025 г. да бъде повишен експертният капацитет на служителите, които извършват проверките, и да им бъде осигурено достойно и адекватно възнаграждение, ограничаващо риска от корупция.

Фондацията очаква през следващите дни законодателната и изпълнителната власт да обяви предприетите мерки за изпълнение на гражданските искания и остават на разположение за провеждането на срещи или друг вид кореспонденция с цел намиране на ефикасни решения за гражданските искания за подобряване на детското здравеопазване.

Също така "Даная" припомня, че исканията в Подписката са формулирани след предварителни проучвания на проблемите у нас и на работещите европейски стандарти и могат да бъдат реализирани в изключително кратки срокове. За да спасяват детски живот.

Съдът: "Пирогов" трябва да даде информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Съдът: "Пирогов" трябва да даде информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Информацията е поискана по Закона за достъп до обществена информация