Нашите доброволци са повече от 45 човека. Това обяви пред журналисти началникът на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, след поклонение по случай Деня на спасението пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните.

По думите му в днешно време при девалвация на ценностите, включително на моралните ценности, такива жестове като дарителство и доброволчеството и да изложиш живота си на опасност не могат да останат незабелязани и не бива да се допуска да останат незабелязани в обществото.

"Този паметник символизира нещо много важно в България - почитта ни към хората, които са дали живота си, за да спасят други хора. Затова след това ще има церемония по връчването на наши признателни адреси от тяхното участие. В този ден, когато отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасяват други животи, не само лекари, имаме 7 медицински лица, загинали при тази ситуация".

"Те отдадоха живота си, за да спасяват други животи. Това е покъртително лично за мен. Такива саможертви са много редки в нашия живот и наистина моята дълбока почит към тези хора, независимо какви са: лекари, медицински сестри, шофьори. Няма никакво значение. Животът е скъп за всеки един човек. Тази година нашата особена почит е именно към тези 7 човека, които дадоха живота си", коментира генерал Мутафчийски.